500 jaar geleden was er voetbal en toch is Vaticaan geen FIFA-lid

Vaticaanstad is een van de enige soevereine landen ter wereld die geen lid zijn van de wereldvoetbalorganisatie FIFA.
17/05/2020 - 11:51
Het Vaticaan heeft zelfs een eigen 'nationale' voetbalploeg
Het Vaticaan heeft zelfs een eigen 'nationale' voetbalploeg © Fifa

Op 7 januari 1521 organiseerden de toenmalige Pauselijke Staten, onder het goedkeurende oog van paus Leo X, eenFlorentijnse voetbalwedstrijd, een (verre) voorloper van het hedendaagse voetbal en rugby. Voor de eerste wedstrijd van het moderne voetbal zoals wij dat nu kennen, moest nog gewacht worden tot na de Tweede Wereldoorlog.

Toch is Vaticaanstad, zo schrijft de Fédération Internationale de Football Association (FIFA)in een artikel op haar website, een van de enige soevereine staten ter wereld die geen lid is van de internationale voetbalorganisatie. Dat is des te opmerkelijker omdat er acht voetbalploegen zijn en omdat er sinds 1972 een voetbalcompetitie wordt georganiseerd. Daarnaast is er ook een bekercompetitie en een supercup en sinds 2007 de Clericus Cup, een jaarlijkse, internationale voetbalcompetitie voor rooms-katholieke priesters en seminaristen.

FIFA heeft nog een interessant weetje. Het Vaticaan ging in feite al in 1947 met een voetbaltornooi met 4 teams van start. Maar dat moest gestopt worden ... toen er gevechten uitbraken tussen de supporters.

Bron: FIFA