Wie nog mee wil, moet zich haasten. Er zijn nog maar enkele vrijwilligersreizen beschikbaar.
Ook steeds meer middelbare scholen kiezen ervoor om de klassieke reis naar Rome of Parijs anders in te vullen met een werkreis via Bouworde. Deze vormingsorganisatie wil met internationaal vrijwilligerswerk de blik van jongeren verruimen. Enkele voorbeelden.
Tanzania: Engelse les en school renoveren
Samen met een lokale partner helpt Bouworde sinds 2017 het onderwijs verbeteren in Ilboru, een dorpje nabij de grote stad Arusha in Tanzania, aan de oostkust van Afrika.
Vrijwilligers leren de lagere schoolkinderen spelenderwijs Engels en renoveren de school: schilderwerken, vloeren leggen, dak herstellen en meubels maken. Daarnaast maken de vrijwilligers deel uit van de gemeenschap en worden ze ondergedompeld in de lokale cultuur. Ze genieten er ook van de adembenemende landschappen en wilde dieren.
Servië: activiteiten voor vluchtelingen en renovatiewerken
In Servië werkt Bouworde sinds kort samen met Jesuit Refugee Service (JRS). In Belgrado runt JRS een klein centrum voor niet-begeleide jonge vluchtelingen. Ze beheren er ook twee appartementen waar telkens drie jongeren verblijven.
Vrijwilligers staan de jongeren bij door samen activiteiten te ondernemen, uitstapjes te maken of gewoon met hen te praten. Daarnaast helpen ze om de verblijven op te frissen met een schilderbeurt. Het is een kans om internationale vriendschappen te sluiten en culturele barrières te doorbreken.
Estland: natuurherstel in 3 nationale parken
Samen met het Estonian Fund for Nature (ELF) helpt Bouworde met natuurherstel in verschillende nationale parken. In Haanja Uplands Aria zullen vrijwilligers vijvers vrijmaken of aanleggen. In de parken Karula en Otepää verwijderen ze de reuzenbalsemien, een invasieve exoot. Tijdens vrije momenten ontdekken ze al wandelend de nationale parken, bouwen ze kampvuren en zwemmen er in de vele meren.
Geschiedenis
Bouworde ontstond in 1953 toen Vlaamse scholieren van Jezuïetencolleges naar Münster in West-Duitsland trokken. Tijdens de paasvakantie gingen ze daar huizen bouwen voor Duitse vluchtelingen. Na de Tweede Wereldoorlog werden miljoenen Duitsers uit de Oostbloklanden verdreven. Zij leefden in armoedige noodbarakken in West-Duitsland.
In de beginperiode speelden, naast grote (christelijke) waarden, ook anti-communisme en de strijd voor het katholicisme een grote rol. Sinds 2002 noemt de vormingsorganisatie zich pluralistisch.
Jaarlijks zetten 1000 jongeren zich via Bouworde in voor 70 projecten in meer dan 30 landen.
Bron: Bouworde