500 kerken openen komend weekend hun deuren

Op 3 en 4 juni heeft in België en Luxemburg de zestiende editie plaats van de Open Kerkendagen.
01/06/2023 - 11:09

Meer dan 500 gebedsplaatsen van alle geloofsovertuigingen uit België en Luxemburg openen komend weekend, dankzij de steun van honderden vrijwilligers, hun deuren voor bezoekers. Het weekend om het religieus erfgoed in de kijker te plaatsen werd in 2008 voor het eerst georganiseerd. Traditioneel heeft het Openkerkendagenweekend plaats bij de start van het toeristisch seizoen. 

De Openkerkendagen zijn mogelijk dankzij een nauwe samenwerking van lokale, regionale en provinciebesturen, kerkfabrieken en parochies, evenals culturele en toeristische diensten. Het thema van deze 16de editie neemt bezoekers mee op een ontdekkingsreis naar verhalen die verborgen liggen in het hart van religieuze gebouwen of die begraven zijn in het collectieve geheugen. Elk glasraam, elk beeld, elk gebouw heeft zijn verhaal, kerkhoven getuigen van volbrachte levens, van mensen, hun beroepen of hun plaats in de samenleving. Maar ook bomen, soms honderd jaar oud, geplant op enkele passen van de gebouwen, doen duizelen bij de idee van wat ze hebben meegemaakt, zegt Marc Huynen van Open Kerken.

(vervolg na de afbeelding)
 

Affiche Open Kerken
Affiche Open Kerken © Open Kerken

Voor de gelegenheid worden telkens enkele bijzondere initiatieven georganiseerd. Dat is uiteraard ook dit jaar het geval. Zo is er in de kerk van Sint-Augustinus in Vorst niet enkel een rondleiding, maar bestaat ook de kans voor een nachtelijk bezoek met toegang tot het panoramisch terras. In de kerk van Sint-Anna-ten-Drieën op Linkeroever kan U terecht voor muzikale vertellingen. In de Sint-Jobkerk van Schoonbroek is er een tentoonstelling van nieuwjaarsbrieven van 1900 tot heden en in Sint-Godelieve in Moerbrugge is er een fototentoonstelling met werk van Koen Vanquaethem. De Sint-Jan De Doperkerk in Beaufays heeft een speciaal programma naar aanleiding van de 900ste verjaardag van de priorij. U kan het ruime aanbod aan activiteiten ontdekken via de website openchurches.eu, die ook een handige zoekfunctie heeft.

Bron: Open Kerken