55-plusser is sociaal en betrokken

Een enquête van de stad Mechelen maakt duidelijk dat 55-plussers bijzonder actief zijn in het verenigingsleven en het vrijwilligerswerk.
24/05/2017 - 14:30

55-plussers zijn sociaal, waarderen contacten met familie en vrienden en drie vierde is actief in het verenigingsleven. Dat blijkt uit een digitale enquête van de stad Mechelen en het Sociaal Huis. De initiatiefnemers probeerden op die manier een duidelijker beeld te krijgen op de vrijetijdsbesteding van 25.000 Mechelaars die ouder zijn  dan 55 jaar. Zij werden onder meer bevraagd naar hun sociale contacten. 97 procent heeft regelmatig contact met familie en vrienden. 84 procent heeft contact met de buren. Bij 65-plussers is dat zelfs 90 procent.  Mensen komen elkaar het vaakst tegen tijdens het winkelen, op café, in de verenigingen of hobbyclubs en tijdens het vrijwilligerswerk. 65 procent van de ondervraagden geeft aan dat ze activiteiten doen met (klein)kinderen.

55-plussers en senioren zijn opvallend actief in het verenigingsleven
55-plussers en senioren zijn opvallend actief in het verenigingsleven © Sociaal Huis

Actief in het verenigingsleven

67 procent van de 55-plussers is lid van een vereniging, met een voorkeur voor sportverenigingen, of doet aan vrijwilligerswerk. Bij de 65-plussers is ruim 77 procent lid van een vereniging, vooral van seniorenverenigingen. Meer dan de helft van de mensen die niet deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten hebben daarvoor wel interesse, maar hebben geen of te weinig tijd of beschikken over te weinig informatie. Bij 65-plussers spelen ook gezondheidsproblemen wel een rol.

Bron: Sociaal Huis/Stad Mechelen