56ste Studie- en ontmoetingsdag Oecumene in Antwerpen

De Katholieke Nationale Commissie voor Oecumene (KNCO) organiseert op 9 december haar Studie- en ontmoetingsdag in het TPC in Antwerpen.
17/11/2023 - 13:46
Studiedag van de Katholieke Nationale Commissie voor Oecumene
Studiedag van de Katholieke Nationale Commissie voor Oecumene © KNCO

De 56ste studie- en ontmoetingsdag van de Katholieke Nationale Commissie voor Oecumene (KNCO) heeft op zaterdag 9 december 2023 van 9.30 tot 16.30 uur plaats in het Theologische en Pastoraal Centrum in de Groenenborgerlaan 149, Antwerpen. De dag kreeg als thema ‘Oorlog en vrede, Een uitdaging voor de christelijke Kerken.’ De referaten worden gegeven door professor emeritus Johan De Tavernier, katholiek moraaltheoloog (KU Leuven) en Hildo Bos, aartspriester van de orthodoxe parochie in Amsterdam en mede uitgever van het boek ‘For the Peace from above: An Orthodox Resource Book on War, Peace and Nationalism’ en de heer Neal Blough, directeur van het Centre Mennonite de Paris.

Oorlog en Vrede

Elke avond weerklinkt in Ieper de Last Post als een ontroerend eerbetoon aan de gesneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog zijn plaatsen als Auschwitz en Hiroshima de uitdrukking geworden van het verlangen dat dergelijke gruwelijkheden tot het verleden zouden behoren. Vandaag rapporteren onze media dagelijks over de gewapende conflicten in Oekraïne en Palestina en is oorlog een onafwendbare realiteit geworden.

Tijdens deze jaarlijkse oecumenische studie- en ontmoetingsdag van de nationale katholieke commissie voor oecumene zullen specialisten uit verschillende christelijke Kerken ingaan op de vragen die christenen vandaag hebben rond oorlog en vrede. Kan men nog spreken over een rechtvaardige oorlog? Zetten onze Kerken in op het verdedigen van de menselijkheid in de oorlog? Wordt de Bijbelse traditie van geweldloosheid nog beluisterd?

Inschrijven

Inschrijven kan tot uiterlijk vrijdag 1 december bij KNCO-secretaris Etienne Quintiens, Guimardstraat 1 in 1040 Brussel, E-mail: ce.belgica@interdio.be en tel: 02/507 05 93. Online inschrijven kan ook via https://oikoumene.be. De deelname in de onkosten bedraagt 25 euro (maaltijd en documenten), over te schrijven op het rekeningnr. BE06 7340 1936 2522 van het Interdiocesaan Centrum, Guimardstraat 1 in 1040 Brussel, met vermelding: Oecumene 745220.