58-jarige legerbisschop wordt patriarch van Lissabon

Rui Manuel Sousa Valério volgde een theologische opleiding in Rome en studeerde ook bij de monfortanen in ons land.
11/08/2023 - 10:07
Rui Manuel Sousa Valério , de nieuwe patriarch van Lissabon
Rui Manuel Sousa Valério , de nieuwe patriarch van Lissabon © Portugese Bisschoppenconferentie

Paus Franciscus heeft het ontslag aanvaard van Manuel José Macário do Nascimento Clemente (75), de patriarch van Lissabon. Tegelijk heeft hij de Portugese legerbisschop en monfortaan Rui Manuel Sousa Valério, S.M.M., benoemd tot zijn opvolger en nieuwe patriarch van Lissabon. Hij wordt al op 2 september ingehuldigd als nieuwe patriarch van de Portugese hoofdstad. 

De aanstelling van de legerbisschop is opmerkelijk, omdat algemeen werd verwacht dat Américo Manuel Alves Aguiar, de Portugese prelaat die sinds maart 2019 hulpbisschop is van het aartsbisdom Lissabon, patriarch Clemente zou opvolgen. Waarnemers concluderen daaruit dat Américo Aguiar weldra een belangrijke functie krijgt toegewezen bij de Romeinse curie.  Daarbij wordt het Dicasterie voor de Leken, het Gezin en het Leven genoemd, waar er een opvolger moet komen voor kardinaal Kevin Farrell.


Ook studies in België

Bisschop Rui Manuel Sousa Valério werd geboren op 24 december 1964 in Ourém, in de buurt van Leira en Fátima. Hij studeerde filosofie aan de Pauselijke Universiteit van Lateranen en later ook nog theologie aan de Gregoriaanse Universiteit in Rome. Later specialiseerde hij zich nog in dogmatiek en spiritualiteit. Vermeldenswaardig is dat hij aan het Internationaal opleidingscentrum van de Monfortanen in Leuven heeft gestudeerd. In 1990 legde hij zijn eeuwige geloften af bij de monfortanen en een half jaar later, op 23 maart 1991, werd hij in Fatima tot priester gewijd. 

In 2018 werd hij benoemd tot legerbisschop en ontving hij van de huidige patriarch in het Hiëronymusklooster in Lissabon de bisschopswijding. Hij is al verschillende jaren referent van de Portugese bisschoppen voor het godgewijde leven. 

De aanwezigheid van de katholieke kerk in Lissabon gaat terug tot de eerste eeuwen van het christendom. In 1393 werd Lissabon aartsbisdom en in 1716 verhief paus Clemens XI de koninklijke kapel tot een patriarchale basiliek. Manuel Clemente, die er sinds 2013 patriarch was, was de 17de patriarch van Lissabon. 

Bron: Ecclesia/VIS