6 Belgische bisschoppen op bedevaart naar Istanbul

De oecumenische patriarch van Constantinopel Bartholomeos was onlangs in ons land en nodigde een delegatie uit op een tegenbezoek. Bekijk de foto's.
23/11/2015 - 16:01

Donderdag 19 november reisde een delegatie van 6 Belgische bisschoppen (Mgr. André-Joseph Léonard, mgr. Johan Bonny, mgr. Rémy Vancottem, mgr. Jozef De Kesel, mgr. Jean-Luc Hudsyn, mgr. Jean Kockerols) af naar Istanbul. Ze blijven tot maandag in Turkije en bezoeken belangrijke plaatsen van christelijke en oecumenische geschiedenis. Zondag 22 november staat een ontmoeting met de patriarch van de oecumenisch orthodoxe kerk op het programma, die de Belgische bisschoppen uitnodigde voor dit vriendschapsbezoek. Patriarch Bartholomeos resideert in de Turkse hoofdstad, in de wijk Fener.

Vrijdag bezocht de delegatie de historische stad Nicea (vandaag Iznik), waar in 325 en ook in 787 telkens een belangrijk oecumenisch concilies plaatsvond. Zaterdag stond een bezoek aan de kathedraal van Pera, de Hagia Sophia en het klooster van Chora op het programma.

Niet zomaar een reisje

Het belangrijkste doel van dit vriendschapsbezoek? Dat laat zich moeilijk omschrijven, zegt woordvoerder Tommy Scholtes. Het gaat om de hartelijkheid en de eenvoud van de uitwisseling tussen katholieke en orthodoxe bisschoppen tijdens de maaltijden, de bezoeken en onderweg. Istanbul, oftewel Constantinopel, is anno 2015 een stad met bruggen die continenten verbinden. 

Bekijk de fotogalerij

De Zee van Marmara over met metropoliet Athenagoras van België. © Tommy Scholtes