60 jaar Focolarebeweging in België — een terugblik
DeFocolarebeweging ontstond in 1943 in het Noord-Italiaanse Trente. Tijdens de oorlogsbombardementen nam een groep meisjes rond Chiara Lubich, de stichtster van de beweging, in de schuilkelders het Evangelie ter hand. Die ervaring inspireerde hen tot een leven in dienst van God en de medemens.
Frans Ieven van de Belgische tak van de beweging licht toe: Focolare is een van de spirituele stromingen die in de 20ste eeuw binnen de katholieke Kerk ontstaan zijn. Haar gemeenschapsspiritualiteit is gebaseerd op het gebed van Jezus uit het Johannesevangelie: Vader, mogen allen één zijn (Joh 17,21). De beweging staat open voor iedereen, ongeacht leeftijd, cultuur of afkomst. Iedereen kan meebouwen aan de verwezenlijking van de universele broederlijkheid.
Wereldtentoonstelling
De aanwezigheid van focolarini in ons land gaat terug tot 1958, het jaar van de Wereldtentoonstellingin Brussel. Frans Ieven: Dat jaar bezocht Chiara Lubich Brussel en ons land en opende er – in het hart van Europa – prompt de eerste focolareleefgemeenschap buiten Italië. De stichter van Kerk in Nood, de norbertijn Werenfried van Straaten, nodigde onder de indruk van de vitaliteit van de nieuwe beweging enkele focolarini uit om in zijn opslagplaatsen in Tongerlo te komen werken en er de geest van de wederzijdse liefde te verspreiden. Tegelijk reisden enkele Belgen in dat jaar naar de Dolomieten voor de grote zomerbijeenkomst, de Mariapolis.
(Lees verder onder de foto.)
Frans Ieven:De typische Focolarespiritualiteit van Eenheid zou zich daarna al snel verspreiden in verschillende regio’s in ons land en bij mensen van elke leeftijd en sociale afkomst: gezinnen, jongeren, religieuzen (mannen en vrouwen) en priesters.
In 1962 was de stichter Chiara Lubich persoonlijk aanwezig op de eerste nationale bijeenkomst in ons land.
Momenteel telt Focolare België een 500-tal geëngageerde leden en ook talrijke adherenten en sympathisanten. Er zijn een 25-tal lokale gemeenschappen actief. De werking krijgt gestalte in verschillende realiteiten, onder meer groepen van kinderen, tieners (Together4peace) en jongeren (Jongeren voor een Verenigde Wereld), gezinsgroepen (Nieuwe Families), groepen van Woord van Leven, van religieuzen, zusters, priesters, de Gemeenschapseconomie, sociaal engagement, vorming (Gesprekken op de Middelberg), de Parochiebeweging, de dialoog met andere christenen, met gelovigen van andere godsdiensten en niet-gelovigen. Sinds 1990 is Mariapolis Vita, het focolaredorp in Rotselaar (nabij Leuven), het belangrijkste centrum van de beweging in ons land.
(Lees verder onder de foto.)
In aanwezigheid van de internationale voorzitster Maria Voce en covoorzitter Jesús Moràn vindt zondag aanstaande een jubileumviering plaats in Passage 44, aan de Kruidtuinlaan 44 in Brussel. Van 10 tot 12 uur wordt, in aanwezigheid van Maria Voce en Jesús Moràn, de evolutie van de focalrini in België en de betekenis die de Spiritualiteit van Eenheid kan hebben in het persoonlijk leven geëvoceerd. Na het middageten gaat bisschop Patrick Hoogmartens van Hasselt voor in een plechtige eucharistieviering ter herdenking van Chiara Lubich in de Brusselse Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal.