60 miljoen euro voor Parijse kathedraal

De Franse overheid en het aartsbisdom Parijs hebben een akkoord bereikt over de restauratie van de Notre-Damekathedraal.
28/04/2018 - 10:00
Notre Damekathedraal van Parijs
Notre Damekathedraal van Parijs © Free images

Er is een bedrag van 60 miljoen euro vrijgemaakt voor de restauratie van de Notre-Damekathederaal in Parijs, een van de drukst bezochte monumenten in Frankrijk. De restauratie zal 10 jaar in beslag nemen.

Twee derde van de kosten van de restauratie van het kerkgebouw worden gedragen door de Franse staat. De kerkfabriek en het aartsbisdom Parijs nemen het andere derde van de kosten voor hun rekening. De kerkfabriek van de kathedraal weet nog niet hoe ze dat bedrag kan samenbrengen. Ze weigert bezoekers toegangsgeld te laten betalen. De stichting Vrienden van de Parijse Notre-Dame hoopt onder meer om in de VS sponsors te vinden.

We streven ernaar dat de bezoeker die als toerist naar de kerk komt, die als pelgrim verlaat. Rector Patrick Chauvet 

De Notre-Dame wordt jaarlijks door 13 miljoen mensen bezocht. De kathedraal werd tussen 1163 en 1345 gebouwd. Het gebouw heeft nood aan enkele dringende herstellingen: enkele bogen die gewelven ondersteunen staan op instorten, muren dreigen door de grote druk om te vallen en ook verschillende steunzuilen zijn aangetast. De vorige grondige restauratie dateert al van 1935.

Bron: France Info/Le Parisien/Kathpress.at