60 procent van de Athosbergbezoekers komt uit Rusland

Het aantal Russische toeristen op de Athosberg en in Griekenland is sterk gestegen.
01/04/2018 - 10:00

Ruim 60 procent van de toeristen die in 2017 de Athosberg bezochten, zijn Russische pelgrims en toeristen. De cijfers komen van de Griekse Dienst voor Vreemdelingenverkeer. Het aantal Russische bezoekers voor de orthodoxe monastieke republiek in Noord-Griekenland is daarmee bijna even groot als voor de Eerste Wereldoorlog of ten tijde van de Oktoberrevolutie, toen ongeveer 70 procent van de pelgrims uit het Russische keizerrijk afkomstig was.

De regering van de monnikenrepubliek Athos staat in principe slechts de komst van 10 procent buitenlanders toe. Maar die beperking is slechts van toepassing op pelgrims die individueel een visum aanvragen. Het staat kloosters en heremieten anderzijds vrij om op elk moment een onbeperkt aantal gasten uit te nodigen. Het grote aantal Russische bezoekers voor de Heilige Berg is te danken aan uitnodigingen van hetSint-Panteleimonklooster en kleinere Russische nederzettingen.

In Griekenland zelf steeg het aantal Russische toeristen de afgelopen vijf jaar van 8 tot 22 procent. Het zijn voornamelijk strandtoeristen, die hun reis combineren met bezoeken aan religieuze plaatsen van de orthodoxe Kerk.

Bron: Interfax/Kathpress.at