6.000 methodistische parochies breken met hun kerk

Er voltrekt zich een schisma bij de methodisten in de VS, waarbij inmiddels al een vijfde van de parochies uit de kerk zijn gestapt.
08/07/2023 - 10:00
Overleg van de UMC-kerkprovincie in Texas
Overleg van de UMC-kerkprovincie in Texas © North Texas Conference van de UMC

Per 1 juli 2023 hebben 6.182 gemeenten (waaronder 3.000 in 2023) hun banden verbroken met de United Methodist Church (Verenigde Methodistische Kerk) in de Verenigde Staten. De parochies namen de beslissing omdat zij zich niet meer herkennen in het standpunt van hun congregatie met betrekking tot LGBTQ-mensen en andere theologische meningsverschillen. 

De methodistische Kerk ontstond in de achttiende eeuw als opwekkingsbeweging in Engeland. Het is het tweede grootste protestantse kerkgenootschap in de VS, na de Zuidelijke Baptisten.

De exodus ging in 2019 van start na grondige verdeeldheid over de inzegening van relaties van homoseksuele paren en de inzet van geestelijken met homoseksuele geaardheid. Enkele jaren geleden werd beslist dat methodistische geestelijken en parochies de mogelijkheid krijgen om gastvrijheid te verlenen aan paren van hetzelfde geslacht en om hun relatie in te zegenen, maar dat is geen verplichting. De praktijk is inmiddels ruim verspreid, maar botst op weerstand bij conservatieve methodistische gemeenten. Van de 46 actieve UMC-bisschoppen zijn er twee openlijk homoseksueel. Inmiddels heeft daardoor een vijfde van alle parochies zijn banden verbroken met de United Methodist Church. 

De volgende conventie van de methodisten in de VS, waarin het beleid zal bepaald worden met betrekking tot de menselijke seksualiteit, zal pas in april-mei 2024 plaatsvinden. Verwacht wordt dat er daar een meerderheid wordt gevonden om de zegening van verbintenissen tussen personen van hetzelfde geslacht en de wijding van niet-celibataire homoseksuelen aan het Book of Discipline toe te voegen. Maar vele conservatieve gemeenten hebben daarop dus niet gewacht.

Tijdens de conventie van 2019 werd een clausule (Paragraaf 2553 van het UMC Book of Discipline) gestemd die methodistische gemeenten de kans geeft om met hun kerkelijke eigendommen te vertrekken als ze de goedkeuring krijgen van twee derde van hun gemeente en hun regionale bestuursorgaan. Zij nemen dan ook de pensioenlasten over en betalen nog twee jaar een bijdrage aan de congregatie. Veel van die parochies hebben zich inmiddels aangesloten bij de meer theologisch conservatieve Global Methodist Church, die in 2022 werd opgericht en die vandaag ca 3.000 parochies telt.

Bron: AP/Christian Post/Fox News