62ste soldatenbedevaart naar Lourdes van 11 tot 17 mei

De soldatenbedevaart naar Lourdes, die na WOII in een geest van verzoening is ontstaan, wint door de actualiteit aan belang.
19/03/2022 - 11:00
Belgische kadetten in Lourdes
Belgische kadetten in Lourdes © Willy Lenaerts/bisdom bij de Krijgsmacht

Dit jaar wordt opnieuw aangeknoopt bij de traditie van de jaarlijkse Soldatenbedevaart naar Lourdes, die door de coronapandemie de afgelopen twee jaar noodgedwongen was opgeschort. De bedevaart vindt dit jaar plaats van vrijdag 13 tot zondag 15 mei 2022. Voorwaarde voor deelname blijft wel een geldig vaccinatie- of herstelcertificaat.

Thema van de 62ste editie van de pelgrimage is: Mijn  vrede geef Ik u. Het thema verwijst naar het verlangen wereldwijd om een einde te maken aan oorlogsgeweld en onderlinge haat. Het doet een beroep op mensen om handen en voeten te geven aan dat streven naar vrede. Militairen, die door onze strijdkrachten op vredesmissie worden uitgezonden, kunnen met deze bedevaart in Lourdes de veerkracht voeden om hun missies op een professionele manier te volbrengen.

Internationale beweging

Vanuit een pelgrimstocht van Franse soldaten in het voorlaatste oorlogsjaar in 1944 ontwikkelde zich een nationale en internationale beweging om in de periode na de Tweede Wereldoorlog bij te dragen tot verzoening onder de volkeren in Europa. De bedevaart stelt duizenden soldaten uit 40 landen in een ongedwongen sfeer van vreugde en dankbaarheid in staat tot interpersoonlijke ontmoetingen, vriendschappelijke uitwisselingen en vieringen met militairen van andere strijdkrachten, onder meer uit Oekraïne.