7 weetjes over het omstreden beeld van Pater Damiaan

Wat u nog niet wist over Damiaan en zijn beeld in Washington, de aanleiding voor een congreslid om hem in verband te brengen met 'blanke overheersing'
03/08/2020 - 18:15
Marisols Escobar's beeld van pater Damiaan in het Capitool
Marisols Escobar's beeld van pater Damiaan in het Capitool © r.r./CNA
  • In 1969 wilde Hawaii pater Damiaan eren, samen met de plaatselijke koning Kamehameha I, in de National Statuary Hall van het Capitool in Washington. Het beeld werd geplaatst op vraag van de inwoners zelf, onder impuls van de in Hawaï geboren Louis A. Lopez en ambtenaren uit Hawaï.
     
  • Het standbeeld van de Heilige Damiaan voor het Capitool werd gemaakt door de beeldhouwster Marisol Escobar, een immigrante uit New York die bekendstond als feministe.
     
  • Voor de stijl liet Escobar zich leiden door de totempalen van de inheemse bevolking.
     
  • Het beeld stond al bij de plaatsing ter discussie. Niet omdat hij een kolonist of een blanke onderdrukker zou geweest zijn… maar omdat hij op het beeld te menselijk was afgebeeld: lijdend en in een vergevorderd stadium van lepra.
     
  • Congreslid Ocasio-Cortez wil dat Hawaï het beeld laat vervangen door dat van koningin Liliuokalani. Die publiceerde in 1801 nochtans een opvallende brief met een huldebetoon aan de grenzeloze toewijding en naastenliefde van pater Damiaan. Onder haar impuls werd hem in 1881 ook de Koninklijke Orde van Kalakaua toegekend.
     
  • Robert Barron, hulpbisschop in Los Angeles, omschrijft de beschuldiging van kolonialisme of blanke suprematie tegen de bekendste Belg intussen als ‘belachelijk en beledigend’.
     
  • Pater Damiaan werd op 11 oktober 2009 door paus Benedictus XVI in Rome heilig verklaard. President Barack Obama, die van het Hawaiiaanse eiland Oahu afkomstig is, sprak toen zijn grote bewondering uit voor de nieuwe heilige, die een speciale plaats kreeg in de harten van Hawaiianen.