7.000 Vlaamse religieuzen vieren Dag van Godgewijd Leven
Elk jaar wordt naar aanleiding van het feest van de Opdracht van de Heer (Maria Lichtmis) op 2 februari de Dag van het Godgewijde Leven gevierd. In een brief staat de Unie van Religieuzen van Vlaanderen (URV) stil bij de vraag wat het religieuze leven - en de religieuzen - kunnen betekenen in de Kerk en de maatschappij anno 2017. De brief schetst enkele verontrustende tendenzen in de samenleving: terrorisme, populisme, verrechtsing. Waar zal dat op uitdraaien? En hoe gaan religieuzen daarmee om?
Vlaanderen telt vandaag ongeveer 7.000 religieuzen. Ze zijn niet meer jong, maar hebben een rijk verleden, stelt pater Jef Matton, scheutist en voorzitter van URV, in de brief. Ook al krijgen we niet meer altijd de kans om een rol te spelen in de instellingen die we ooit oprichtten, toch moeten we voort onze stem laten horen. Al was het maar om vragen te stellen die, volgens sommigen, niet of niet meer zouden mogen gesteld worden. Religieuzen hebben altijd met hun twee voeten in de maatschappij gestaan, ook zij die in abdijen of slotkloosters wonen.
Ook al zijn onze voeten misschien niet meer zo vast, we mogen ons niet laten terugdringen in dat klooster. Jef Matton
De brief haalt paus Franciscus aan, die religieuzen in het Jaar van het Godgewijde Leven meermaals opriep tot profetisch getuigenis. Hij zei onder meer: Profeet zijn betekent soms dat je 'ruido' maakt (Spaans voor lawaai’. Ik weet niet hoe ik het precies moet zeggen … Profetie maakt lawaai, brengt alles in beroering. Sommigen zeggen zelfs dat profetie er ‘een zootje van maakt’. Maar in werkelijkheid is het charisma van religieuzen als gist: profetie kondigt de geest van het Evangelie aan.
Veel religieuzen hebben het gevoel dat het afgelopen is met het religieuze leven, schrijft Jef Matton. Met deze brief willen we hen zeggen: Je hebt een plaats in deze samenleving en de Kerk. Niet zoals vroeger, altijd maar doen-doen-doen, maar door je manier van zijn.
Wat betekent dit dan voor Vlaamse religieuzen, in de Vlaamse context? De URV roept haar leden op om over die vraag na te denken en het charisma van de eigen congregatie of orde steeds dieper te ontdekken en er gestalte aan te geven.
De manier waarop zal eigentijds moeten zijn, met de middelen die beschikbaar zijn, zoals internet en sociale media. Jef Matton
De brief besluit met een bemoediging en gebed om de leiding van de Heilige Geest.
Lees de hele brief van Jef Matton ter gelegenheid van de Dag van het Godgewijde Leven