75 Belgische seminaristen in opleiding

In ons land zijn er dit jaar 12 nieuwe seminaristen, waarvan 5 in Vlaanderen, het nieuwe academiejaar gestart.
28/09/2017 - 16:29

Vlaanderen telt dit jaar 5 nieuwe priesterkandidaten, Franstalig België 7. Momenteel zijn er 26 Nederlandstalige en 49 Franstalige seminaristen in opleiding in de diocesane grootseminaries in ons land. Dat blijkt uit een rondvraag van het weekblad Tertio. Vorig jaar waren er 26 Nederlandstalige kandidaat-priesters, waarvan 9 eerstejaars. In het academiejaar 2014-2015 waren er 23 Nederlandstalige seminaristen, waarvan 5 eerstejaars.

Het bisdom Gent heeft 3 eerstejaars en de bisdommen Antwerpen en Brugge hebben er telkens 1. Het aartsbisdom Mechelen-Brussel heeft 1 Franstalige kandidaat. Het bisdom Namen telt 3 kandidaten, het bisdom Luik 2 en het bisdom Doornik 1.

Aan het interdiocesane Johannes XXIII-grootseminarie in Leuven zijn er in totaal 13 priesters in opleiding. Twee kandidaten uit het bisdom Antwerpen en 1 uit het aartsbisdom volgen een opleiding voor kandidaat-priesters op rijpere leeftijd in Bovendonk (Nederland). Het bisdom Brugge heeft aan zijn grootseminarie 8 toekomstige priesters in opleiding.

Bron: Tertio