In 8 jaar tijd helft minder geregistreerde Lourdes-bedevaarders
Nicolas Brouwet, de bisschop van Tarbes en Lourdes, vindt het tijd voor een ernstige bezinning over de toekomst van de bedevaarten. In 2010 werden nog 800.000 bedevaarders geregistreerd in Lourdes, in 2018 waren er dat 450.000. Bedevaarders komen almaar vaker individueel en dus steeds minder in groep. Vandaag maakt de helft van de pelgrims de reis naar Lourdes individueel. Het aantal Franse bedevaarders daalde met 27 procent, het aantal bedevaarders uit Italië zelfs met 59 procent.
De evolutie plaatst ons wel voor nieuwe uitdagingen. Bisschop Brouwet van Tarbes en Lourdes
Wij zullen de pelgrims almaar sterker individueel moeten begeleiden. Bijkomend probleem is dat die individuele pelgrims hun komst niet vooraf aankondigen.
Steeds internationaler publiek
Het publiek wordt ook steeds internationaler, met een sterke groei van bedevaarders uit Azië, vooral uit landen als de Filipijnen, India, Sri Lanka en Zuid-Amerika. Dit maakt duidelijk dat Lourdes een populair bedevaartsoord is in de hele wereld. Tijdens de kaarsjesprocessie op kerstavond was 90 procent van de deelnemers uit het buitenland afkomstig.
Die internationalisering zet zich ook door bij het onthaal. Vandaag zijn er enkele zusters uit China, India en Libanon die mee instaan voor het onthaal van de pelgrims.
Hotels hebben het moeilijk
De belangrijkste verliezer van de evolutie lijken de hotels te zijn. Sinds de jongste economische crisis moeten veel hotels, vooral van jonge uitbaters, een bijna dagelijkse strijd voeren om te overleven. Doordat er minder groepen boeken, is het aantal overnachtingen sterk gedaald. De hotels proberen op de trend in te spelen door het culinaire aanbod te versterken en te verruimen.
Bisschop Nicolas Brouwet van Tarbes en Lourdes kijkt ondanks alles met vertrouwen naar de toekomst. Wij laten ons niet ontmoedigen. De boodschap van Bernadette blijft ook 175 jaar na haar geboorte en 140 jaar na haar overlijden ontelbare pelgrims aanspreken. In het bedevaartsoord zijn 319 mensen bezoldigd tewerkgesteld, van wie 220 voltijds en 99 deeltijds. Bovendien is de financiële balans van het bedevaartsoord sinds 2018 opnieuw in evenwicht. De diocesane econoom Guillaume de Vulpian vult aan: Wij hebben ieder jaar een budget van 30 miljoen euro nodig om het bedevaartsoord draaiende te houden.
Bron: Kipa-Apic