8 kerkelijke weetjes over de kroning van koning Charles III
05/05/2023 - 15:56
- Zaterdag is er voor het eerst sinds de Reformatie een delegatie van katholieke bisschoppen, onder leiding van kardinaal Vincent Nichols, de aartsbisschop van Westminster, aanwezig tijdens de kroning van de nieuwe Engelse koning Charles III. De katholieke primaat-aartsbisschop Eamon Martin is bovendien als eerste Ierse katholieke bisschop bij de ceremonie aanwezig.
- Tijdens de laatste kroning, die van koningin Elizabeth II in 1953, betrad geen enkele katholiek de kathedraal. Aartsbisschop William Godfrey, de toenmalige apostolische nuntius - de eerste sinds de Reformatie - had de processie naar Westminster Abbey bijgewoond, maar ging niet naar binnen. De toenmalige aartsbisschop van Westminster, kardinaal Bernard Griffin, was niet aanwezig. Hij ging op de dag voor de ceremonie voor in een eucharistieviering opgedragen aan de koningin.
- Voor het eerst sinds de 16de eeuw is er zaterdagmorgen een pauselijke delegatie aanwezig, onder leiding van kardinaal Pietro Parolin, staatssecretaris van de Heilige Stoel. Hij neemt als eerste pauselijke vertegenwoordiger en kardinaal in bijna 500 jaar deel aan een kroningsceremonie in Engeland. Hij is vergezeld van de pauselijke nuntius van Groot-Brittannië, de Spaanse aartsbisschop Miguel Maury Buendía.
- Kardinaal Vincent Nichols, voorzitter van de Bisschoppenconferentie van Engeland en Wales, zal tijdens de ceremonie in Westminster Abbey kort na de formele kroning, uitgevoerd door aartsbisschop van Canterbury Justin Welby, samen met andere protestantse en orthodoxe leiders en als eerste katholieke bisschop sinds de Reformatie de nieuwe koning Charles III zegenen.
- De kroningsstoet van zaterdag wordt geleid door een nieuw Kruis van Wales. Het processiekruis werd gezegend door de anglicaanse aartsbisschop Andrew John van Wales tijdens een dienst in Llandudno (Wales). Zilversmid Michael Lloyd heeft daarin ook de twee fragmenten van 5 en 10 mm verwerkt, die volgens de overlevering afkomstig zijn van het kruis waarop Jezus destijds werd gekruisigd. Beide fragmenten werden door paus Franciscus aan de nieuwe koning bezorgd als geschenk voor zijn kroning.
- Tijdens de ceremonie is een van de belangrijkste momenten de zalving, uitgevoerd door aartsbisschop Justin Welby van Canterbury. Daarbij worden het hoofd, de borst en de handen van de vorst gezalfd. De olie die daarbij wordt gebruikt, werd op 4 maart bij het Heilig Graf in Jeruzalem gewijd door de orthodoxe patriarch Theophilus III.
- De anglicaanse aartsbisschop van Canterbury liet bij de Oxford University Press voor de kroning een prachtige speciale editie van de King James Bible drukken en inbinden. De bijzondere Bijbel is met de hand gebonden in rood leer, voorzien van prachtige bladgoudversieringen. Tijdens de eedaflegging zal Charles zijn hand op de Bijbel leggen en zijn eed als koning afleggen.
- Als oppergouverneur van de (anglicaanse) Church of England krijgt Charles III de titel van defensor fidei (Latijn voor verdediger van het geloof), die in 1521 door paus Leo X aan koning Hendrik VIII werd verleend. Twaalf jaar later, in 1533, volgde de echtscheiding en een nieuw huwelijk van de koning van Engeland, zonder de toestemming van de Kerk. Dat resulteerde in de excommunicatie door paus Clemens VII, met als reactie het schisma van 1534 dat aanleiding gaf tot het ontstaan van de anglicaanse Kerk.
Bron: The Tablet/I.Media