800 jaar geleden overleed stichter van de dominicanen
Vandaag net 800 jaar geleden, op 6 augustus 1221, overleed Dominicus van Caleruega in Bologna (Italië). Hij werd net geen 51 jaar. De Spanjaard, die in de buurt van Burgos werd geboren, ging de geschiedenis in als de stichter van de orde van de dominicanen. Met bijna 6.000 leden is het nog steeds een van de belangrijkste religieuze orden van de katholieke Kerk. Ook in ons land tellen de dominicanen een zeventigtal leden. De orde legt zich toe op de verdieping, verdediging en verspreiding van het katholieke geloof door prediking, onderwijs, communicatiemedia en missionering.
In 2016 vierden de dominicanen de achthonderdste verjaardag van de oprichting van hun orde.
De eerste gemeenschap van de predikbroeders werd in 1215 in de Franse stad Toulouse door de Spaanse bedelmonnik Domingo Núñez de Guzmán, een Augustijner kanunnik, gesticht. De stichting van de predikbroeders vond plaats tegen de achtergrond van de opmars van de ketterse bewegingen van de waldenzen en katharen, die fel reageerden op de weinig evangelische levenswijze van de clerus en wantoestanden in de katholieke Kerk. De Guzmán nam hun streven naar een sobere levenswijze over. Een jaar later werd de orde erkend door paus Honorius III. Hij gaf in 1218 bisschoppen de aanbeveling om de orde in hun bisdom te verwelkomen. In 1220 vond in de Italiaanse stad Bologna een eerste kapittel plaats. De stichter liet zelf geen geschriften na. Dominicanen volgen de regel van Augustinus.
De dominicanerorde telt vandaag nog 5.500 predikheren, die actief zijn in 82 landen over de hele wereld. Bijna de helft van de leden van de orde is afkomstig uit Europa. Daarnaast zijn er nog eens 2.500 contemplatieve zusters en naar schatting 24.000 leden van seculiere zustergemeenschappen. Tot slot zijn er nog eens 120.000 mannen en vrouwen lid van de dominicaanse lekengemeenschappen (de derde orde). In ons land zijn de dominicanen actief in Antwerpen, Brussel, Gent, Knokke-Heist, Leuven, Heverlee, Luik, Louvain-la-Neuve en Schilde. Er zijn dominicanessen actief in Brussel, Namen en Brugge. Sinds 2015 vormen de broeders van beide landsdelen één provincie om aldus beter de uitdagingen van onze tijd aan te kunnen.