Christenen moeten hoop leren herkennen voor het welzijn van allen

Dat zegt paus Franciscus in een nieuw boekje en hij geeft een heel eenvoudige en concrete manier hoe je dat elke avond kan oefenen.
08/11/2024 - 12:59
© CC cottonbro studio via Pexels

Het boekje Hoop is een licht in de nacht (La speranza è una luce nella notte) verscheen op 6 november in het Italiaans bij de uitgeverij van het Vaticaan, Libreria Editrice Vaticana. Het bundelt de catecheses over hoop die de paus eerder dit jaar uitsprak tijdens zijn algemene audiënties op woensdag. 

In zijn voorwoord herinnert de paus eraan dat het Jubeljaar 2025 als thema Pelgrims van de hoop heeft. 

Het Jubeljaar 2025 is een gunstige gelegenheid om na te denken over deze fundamentele en beslissende christelijke deugd, vooral in tijden zoals de onze, waarin de derde wereldoorlog die zich stukje bij beetje voor onze ogen ontvouwt, en ons ertoe kan brengen een houding van sombere ontmoediging en slecht verborgen cynisme aan te nemen.

Paus Franciscus

Hoop is een licht in de nacht

De hoop toont een andere weg en houding in deze tijd en wereld. Het is zowel een geschenk als een taak voor elke christen, schrijft de paus. 

Hoop is niet zomaar een daad van optimisme, zoals hopen op mooi weer voor een uitstap. 'Nee, hopen is wachten op iets dat ons al is gegeven: verlossing in Gods eeuwige en oneindige liefde.' Het is die liefde die smaak geeft aan ons leven en die het scharnier vormt waarrond de wereld blijft bestaan, ondanks alle slechtheid. 'Hopen is dus deze gave verwelkomen die God ons elke dag aanbiedt.'

Hopen is het wonder proeven van bemind, gezocht, begeerd te worden door een God die Zichzelf niet heeft opgesloten in Zijn ondoordringbare hemelen, maar Zichzelf heeft gemaakt tot vlees en bloed, geschiedenis en dagen, om ons lot te delen.

Paus Franciscus

Hoop is een licht in de nacht

Behalve een geschenk, is de hoop ook een taak die christenen moeten leren cultiveren. Paus Franciscus verwijst hier naar Madeleine Delbrêl (1904-1964), een Franse vrouw die rond de helft van de 20ste eeuw het Evangelie wilde leven bij de arbeidsters in de communistische Parijse voorsteden. 'Onze roeping vereist dat we ervoor kiezen, elke dag en elk uur, trouw te zijn aan Gods trouw voor ons,' zo schreef ze. 'God is trouw aan ons,' laat paus Franciscus zich door haar inspireren, 'het is onze taak om op deze trouw te reageren.'

Om met hoop te leven is een mystiek met open ogen nodig, zegt de paus met de Duitse theoloog Johann-Baptist Metz (1928-2019), om overal het bewijs van hoop te kunnen onderscheiden, de doorbraak van het mogelijke in het onmogelijke, van genade waar het lijkt alsof de zonde alle vertrouwen heeft ondermijnd. 

De paus verwijst naar zijn ontmoeting met de Palestijn Bassam Aramin en de Israeli Rami Elhanan eerder dit jaar. Beiden verloren een dochter in de vijandigheden en vonden elkaar in hun rouw. Ondanks de pijn zijn ze vrienden geworden, zelfs broers. 'Ze leven vergeving en verzoening als een concreet, profetisch en authentiek gebaar. De ontmoeting met hen gaf me zoveel, zoveel hoop,' erkent de paus. 

Eenvoudige oefening

Om hoop te cultiveren geeft paus Franciscus op het einde van zijn inleiding nog een heel concrete oefening. 

Ga 's avonds, voordat je naar bed gaat, terwijl je nadenkt over de gebeurtenissen die je hebt meegemaakt en de ontmoetingen die je hebt gehad, op zoek naar een teken van hoop in de dag die net voorbij is.

Paus Franciscus

Hoop is een licht in de nacht

Dat moeten geen grote gebeurtenissen zijn. 'Een glimlach van iemand die je niet verwachtte, een belangeloze daad op school, een vriendelijke gedraging op de werkvloer, een gebaar van hulp, zelfs heel klein.'

Hoop is een kinderlijke deugd, besluit de paus met de Franse schrijver Charles Péguy (1873-1914). 'We moeten opnieuw als kinderen worden, met hun gevoel van verwondering, om de wereld te ontmoeten, te kennen en te waarderen.'

Dan zullen we ons kunnen verbazen over hoeveel goeds er in de wereld bestaat en ons hart zal oplichten van hoop. Dan zullen we bakens van de toekomst kunnen zijn voor de mensen om ons heen.

Paus Franciscus

Hoop is een licht in de nacht

Nieuws

Sint-Pietersbasiliek

Voor het 3D-model werden droneopnames, lasermetingen en meer dan 400.000 foto's samengevoegd met behulp van AI. Vanaf 1 december online te bezoeken.

Roberto Pasolini

De nieuwe pauselijke predikant Roberto Pasolini is geïnspireerd door deze quote van Amerikaans auteur JD Salinger in ‘De vanger in het graan’.

Standbeeld van de heilige Bernard van Aosta bij de Kleine Sint-Bernhardpas op de grens tussen Frankrijk en Italië

De heilige Bernard van Aosta leefde van ongeveer 1020 tot 1081 in de Alpen. Paus Franciscus herinnerde aan zijn gastvrijheid en inzet voor vrede.

Mateusz Borowiak.
Video

Pianist Mateusz Borowiak speelde het pianostuk ‘Kolysanka’, dat werd gecomponeerd door een gevangene van Auschwitz.

Amanda Richer in 2017
Video

Gevraagd wat ze zou wensen, antwoordt ze: Dat anderen uit de dakloosheid zouden geraken en dat iedereen op medeleven mag rekenen. Bekijk de film.

De Belgische Medische Vereniging Sint-Lucas organiseert op 16/11 haar jaarlijks congres rond 'Zorg voor mensen in de marge van ons gezondheidssysteem'