9 miljoen voor Antwerpse Sint-Jacobskerk

De Vlaamse overheid maakt een eerste schijf subsidiegeld vrij voor de restauratie van een van de mooiste kerken van Antwerpen.
26/03/2018 - 16:21
De Sint-Jacosbkerk in Antwerpen
De Sint-Jacosbkerk in Antwerpen © © Wim Strecker/Monumentale Kerken Antwerpen

Onroerend Erfgoedheeft een bedrag van 8.782.184,31 miljoen euro vrijgemaakt voor de restauratie van de Antwerpse Sint-Jacobskerk. Deze monumentale kerk geniet wereldwijd belangstelling voor haar rijke barokinterieur en de Rubenskapel- en crypte. Met de restauratie versterken we het potentieel van deze internationale en nationale trekpleister, verduidelijkt minister-president Geert Bourgeois. Tijdens de restauratie, een meerjarenplan, blijft de kerk zowel voor de liturgie als voor de toeristen open.

De Sint-Jacobskerk, een mooi voorbeeld van Brabantse hooggotiek, geniet onder meer internationale faam dankzij het bijzonder gaaf bewaarde kerkinterieur, een van de rijkste barokinterieurs in Vlaanderen. Bovendien wekt ook het graf van Peter Paul Rubens zowel nationaal als internationaal veel belangstelling. Dat alles zorgt ervoor dat de kerk een sterke publiekstrekker is. De werken beginnen nog in 2018 en het einde is voorzien voor 2027. Met de restauratie verzekeren we het voortbestaan van deze erfgoedparel voor toekomstige generaties, aldus nog de Vlaamse overheid.

Bron: Onroerend Erfgoed