Aanklacht poging verkrachting Franse bisschop

Mgr. Georges Colomb is officieel aangeklaagd wegens ‘poging tot verkrachting’ van een volwassene.
21/11/2023 - 16:15

De Franse bisschoppen hebben gisteren op hun website bekendgemaakt dat Georges Colomb, die in juni 2023 zijn taak heeft neergelegd als bisschop van La Rochelle en Saintes, is aangeklaagd wegens een poging tot verkrachting. ‘De feiten zouden in 2013 hebben plaatsgevonden, als onderdeel van de buitenlandse missies van Parijs, waarvan Georges Colomb toen overste was’, aldus nog het communiqué. Het parket in Parijs kondigde in juni aan dat er een vooronderzoek werd gestart naar de beschuldigingen. De Franse bisschoppen spreken hun steun uit voor slachtoffers van seksueel geweld. Maar zij herinneren ook aan het vermoeden van onschuld waarop mgr. Georges Colomb legitiem recht heeft. Zij spreken alle vertrouwen uit in het gerecht.

Het slachtoffer, een jonge katholiek uit de Elzas, verbleef tijdens zijn studententijd af en toe in het huis van de Buitenlandse Missies van Parijs (MEP, Missions étrangères de Paris) aan de rue du Bac in Parijs. Georges Colomb spreekt over lasterlijke beschuldigingen en wijst die met klem af. Paus Franciscus heeft François Jacolin, de bisschop van Luçon, inmiddels aangesteld als apostolisch administrateur van het Franse bisdom.

Bisdom Fréjus-Toulon

Paus Franciscus benoemde vandaag François Touvet tot coadjutor bisschop van het bisdom Fréjus-Toulon in Zuid-Frankrijk. Volgens het kerkelijk recht wordt de coadjutor-bisschop benoemd naast de diocesane bisschop met onmiddellijk recht op opvolging in geval van aftreden of overlijden van de titulaire bisschop. Franciscus geeft paus aan mgr. Touvet bijzondere bevoegdheden op het gebied van bestuur, beheer van de clerus, opleiding van seminaristen en priesters, evenals de ondersteuning van instituten voor godgewijd leven, verenigingen voor apostolisch leven en verenigingen van gelovigen. 

De aanstelling is het resultaat van een visitatie aan het bisdom en komt er na de opvallende ingreep van het Vaticaan om de priesterwijdingen van het bisdom op te schorten. De visitatie toonde ernstige tekortkomingen aan bij de opleiding en de ongeschiktheid van kandidaten, die vaak eerder in andere bisdommen werden afgewezen. Bovendien lag het aantal uittredingen bij de nieuwe bisschoppen erg hoog.

Bron: I.Media