Aardbeving vernielt Sint-Benedictusbasiliek van Norcia

In Sint-Benedictus’ geboortestadje Norcia (Nursia) heeft een aardbeving zondagmorgen de basiliek met de grond gelijkgemaakt.
31/10/2016 - 07:33
Norcia na de aardbeving
Norcia na de aardbeving

Zondagmorgen heeft een aardbeving met een kracht van 6,5 op de schaal van Richter een ware ravage aangericht in het Italiaanse Norcia, in het zuiden van de regio Umbrië. Het stadje is beter bekend onder zijn Latijnse naam Nursia, als geboorteplaats van Sint-Benedictus (480-547), de stichter van de benedictijnenorde en daarmaa grondlegger van het westerse monnikendom, én Pater Europae (Vader van Europa). Het dorpje met nauwelijks vijfduizend inwoners prijkt op de lijst van de mooiste dorpskernen van Italië van de toeristische dienst van de Italiaanse steden en gemeenten. Terecht, want de centrale Piazza San Benedetto is een hemels mooi plein. Of liever, was.

Amatrice

Enkele benedictinessen waren aan het bidden toen iets voor 8 uur zondagmorgen de aarde fors beefde en de muren van de historische Sint-Benedictusbasiliek het begaven. Van het heiligdom, dat in 1966 van paus Paulus VI de titel van basilica minor kreeg, staat alleen nog de viertiende-eeuwse laatgotische gevel nog recht, de rest is ingestort. Waarschijnlijk was het kerkgebouw onvoldoende gestut na de aardbeving van augustus in het naburige Amatrice en de vele naschokken die daarop volgden. Als bij wonder zijn er vandaag alleen enkele tientallen gewonden en geen doden gevallen. Een enorme aardschok in januari 1703 maakte nog duizenden doden in de streek.