Aartsbisschop van Berlijn geeft groen licht voor homozegen

De Duitse bisschoppen zijn onderling verdeeld over de zegening voor homoseksuele paren.
29/08/2023 - 09:00
Aartsbisschop Heiner Koch
Aartsbisschop Heiner Koch © Martin Rulsch/Wikipedia

Nadat kardinaal Rainer Maria Woelki, de aartsbisschop van Keulen, eind juli persoonlijk tussenkwam en de priester Herbert Ullmann terugfloot voor zijn plannen om homoseksuele paren te zegenen, kondigde aartsbisschop Heiner Koch van Berlijn aan dat hij toestemming geeft voor de zegening van homoseksuele paren in zijn bisdom. Herbert Ullmann kondigde overigens in de Kölner Stadt-Anzeiger aan dat hij zijn plannen zal doorzetten, omdat die niet strijdig zijn met zijn belofte van gehoorzaamheid als priester. 

Aartsbisschop Heiner Koch zegt dat hij de fulltime predikanten in zijn bisdom voortaan de vrijheid geeft om homoseksuele paren te zegenen. ‘Ik zal geen disciplinaire maatregelen tegen hen nemen als ze dergelijke echtparen om pastorale redenen in bijzondere persoonlijke situaties zegenen’, kondigde hij vrijdag aan. Hij voegde eraan toe dat hij voorlopig zelf zo’n relaties niet zal inzegenen, tenzij het Vaticaan dergelijke zegen officieel toestaat. Voorwaarde is wel dat priesters voorafgaand een gesprek houden om in geweten een beslissing te nemen. De bisschop verwijst naar de bestaande praktijk voor gescheiden mensen die hertrouwd zijn en hun relatie gezegend willen zien.

Met zijn pastorale en niet-administratieve initiatief dat in een brief wordt aangekondigd geeft de Duitse bisschop gehoor aan het synodale pad over de toekomst van de kerk in Duitsland en de oproep die daar werd geformuleerd voor een meer inclusieve Kerk, ook naar de LGTBQ-gemeenschap. De aartsbisschop van Berlijn had overigens voor die motie gestemd tijdens het laatste overleg van de synodale weg in Duitsland. Maar de motie is natuurlijk niet bindend en laat de Duitse bisschoppen de mogelijkheid om daar al of niet gehoor aan te geven. De bisschop van Berlijn erkent dat zijn standpunt tot hevige emoties heeft geleid. ‘Ik verwacht dat de beslissing van de predikanten voor of tegen een zegen gerespecteerd zal worden. Dat impliceert ook dat dergelijke zegeningen niet worden gebruikt noch in de media, noch in de politiek. Ik doe een beroep op de predikanten om verantwoorde beslissingen te nemen.’

Bron: Katholisch.de/KNA