‘Aartsbisschop Georg Gänswein keert terug naar Duitsland’

Georg Gänswein zou naar verluidt naar zijn thuisbisdom Freiburg in Duitsland terugkeren.
06/06/2023 - 15:49
Aartsbisschop Georg Gänswein (midden) met paus Benedictus XVI
Aartsbisschop Georg Gänswein (midden) met paus Benedictus XVI © Philippe Keulemans

De Duitse krant Die Weltonline meldt op basis van verschillende bronnen binnen het Vaticaan dat aartsbisschop Georg Gänswein, de voormalige secretaris van paus Benedictus XVI en jarenlang een van de meest invloedrijke Duitsers in het Vaticaan, zonder pastorale opdracht terugkeert naar zijn thuisbisdom Freiburg in Duitsland. Naar verluidt kreeg hij vier weken de tijd om Rome te verlaten.  

Over de toekomst van de Duitse aartsbisschop wordt al sinds de dood van de emeritus paus Benedictus gespeculeerd. Velen zagen voor hem een taak weggelegd als diocesaan bisschop in Duitsland, des te meer omdat er weldra nieuwe bisschoppen worden aangesteld in de bisdommen Paderborn, Bamberg en Osnabrück. Heel even werd zelfs gesuggereerd dat hij de paus als apostolische nuntius in Costa Rica zou vertegenwoordigen. Maar dat bericht bleek al snel al voorbarig. 

Georg Gänswein hypothekeerde zijn toekomst met zijn recent gepubliceerde boek Niets dan de waarheid: mijn leven naast paus Benedictus XVI. Daarin getuigde hij over de goede samenwerking met Benedictus XVI, maar was hij ook indiscreet over geïsoleerde spanningen tussen de paus uit Duitsland en zijn opvolger Franciscus.

Aartsbisschop Georg Gänswein reageerde niet op het bericht uit Die Welt. Ook het aartsbisdom Freiburg meldt dat het niet op de hoogte is van toekomstplannen voor de voormalige secretaris van Benedictus XVI.

Bron: KNA