Aartsbisschop De Kesel verrast door aankondiging kardinaalstitel

Jozef De Kesel, de aartsbisschop van Mechelen-Brussel had allerminst verwacht dat hij al op het volgende consistorie kardinaal gecreëerd zou worden.
10/10/2016 - 13:21
© Philippe Keulemans

Mgr. Jozef De Kesel reageerde verbaasd en verrast op de aankondiging van zijn kardinaalscreatie: Ik ontmoette paus Franciscus in juni nog in Rome, maar toen werd er niet gesproken over een mogelijke creatie tot kardinaal. De aartsbisschop van Mechelen-Brussel woonde sinds donderdag het overleg bij van de CCEE, het overlegorgaan van Europese bisschoppen, in Monaco als voorzitter van de Belgische Bisschoppenconferentie. Ik hoorde het nieuws pas omstreeks drie uur op weg naar de luchthaven. Ik zat nog geen twee minuten op de bus toen iemand mij vertelde dat hij via de media had vernomen dat de paus mij tot kardinaal gaat benoemen. Ik was compleet verrast.

Teken van vertrouwen

Jozef De Kesel werd in 2002 tot bisschop gewijd en benoemd tot hulpbisschop voor het vicariaat Brussel. In 2010 werd hij bisschop van Brugge en in 2015 de 21ste aartsbisschop van Mechelen en Brussel. Als kardinaal krijgt hij het recht om mee te kiezen voor de nieuwe paus. De Belgische aartsbisschop wordt ook adviseur en helper van de paus bij het bestuur van de wereldkerk.

De kersverse kardinaal kan niet bevestigen of zijn kardinaalscreatie nu uitzonderlijk snel is. Nationale en internationale media bestempelen hem als een geestesverwant van paus Franciscus. Ik weet ook niet hoe het komt. Ik heb veel achting voor paus Franciscus, maar ik weet niet waarom hij mij gekozen heeft. Ja, ze zeggen dat ik op dezelfde lijn zit als paus Franciscus. Ik hoop dat dit in vele opzichten inderdaad het geval is. Ik apprecieer deze benoeming. Misschien is zij de uitdrukking van de waardering van paus Franciscus voor mijn persoon.

Harder werken

Volgens canon 351 worden de kardinalen per formeel decreet van de paus, dat openbaar gemaakt wordt in aanwezigheid van de kardinalen, gecreëerd. Ze zijn dus pas kardinaal als hun creatie ook daadwerkelijk per decreet bekrachtigd is. Alleen de paus heeft de macht nieuwe kardinalen te creëren en hun namen, in aanwezigheid van het kardinaalscollege, officieel aan te kondigen. Kardinalen krijgen na hun creatie geen grotere canonieke macht in hun (aarts)bisdom of land, maar ze winnen wel aan prestige en invloed. 

Jozef De Kesel verwacht niet dat kardinaalshoed zijn leven nu ingrijpend gaat veranderen. Maar ik zal nu natuurlijk wel vaker in Rome zijn en ik krijg hierdoor ongetwijfeld meer werk. Van de kardinalen wordt gevraagd dat ze een deel van het werk van de verschillende afdelingen van de Romeinse Curie mee op hun schouders nemen.

Wat is een kardinaal?

  • Kardinaal is een titel voor de hoogste waardigheidsbekleders, die het voornaamste college voor het bestuur van de katholieke Kerk vormen.
  • Zij vertegenwoordigen de wereldkerk of leiden de belangrijkste congregaties en raden in Rome
  • Zij kiezen na het overlijden van de paus in een conclaaf een opvolger.
  • Bij hun aanstelling krijgen ze een roodzijden toga, een rode kalot en een bonnet. 

Bron: Belga/La Dernière Heure/deredactie.be