Aartsbisschop looft verantwoordelijkheidszin van groothertog Jean

Groothertog Jean van Luxemburg, die het groothertogdom 35 jaar heeft geleid, is maandag op 98-jarige leeftijd overleden.
23/04/2019 - 16:32
Groothertog Jan werd 98 jaar oud.
Groothertog Jan werd 98 jaar oud. © Aartsbisdom Luxemburg

Aartsbisschop Jean-Claude Hollerich heeft namens de katholieke Kerk in Luxemburg zijn medeleven betuigd naar aanleiding van het overlijden van groothertog Jean van Luxemburg (98). Als huldebetoon werden vanmiddag vanaf 12.15 uur vijftien minuten lang de klokken van alle Luxemburgse kerken geluid. Het overlijden werd vanmorgen aangekondigd door zijn zoon en opvolger groothertog Henri (64). Als vertegenwoordiger van de katholieke aristocratie streefde groothertog Jean naar nauwe banden met de Kerk en het Vaticaan. In 1953 trouwde hij met de Belgische prinses Josephine Charlotte. Ze kregen samen vijf kinderen. Zij overleed in 2005. Premier Xavier Bettel bestempelde de overleden groothertog vanmorgen als een voorbeeld voor alle Luxemburgers en als een symbool van het land.

In een rouwboodschap schrijft mgr. Jean-Claude Hollerich: Groothertog Jean onderscheidde zich als staatshoofd vooral door zijn menselijke kwaliteiten en zijn sterke gevoel voor verantwoordelijkheid.

Als staatshoofd werd hij geëerd voor zijn menselijke kwaliteiten en zijn sterke verbondenheid met de bevolking. Aartsbisschop Jean-Claude Hollerich

Volgens de aartsbisschop liet groothertog Jean zich leiden door hoogstaande waarden en een sterk vertrouwen op de hulp van God. Met groothertog Jean heeft Luxemburg een man verloren die zijn hele leven ten dienste heeft gesteld van ons vaderland. Met groot respect en dankbaarheid zeggen wij: Au revoir, Monsieur!

Bron: cathol.lu