Aartsbisschop Romero wordt in Rome heilig verklaard

Velen hadden gehoopt dat mgr. Oscar Romero in El Salvador zelf of eventueel tijdens de Wereldjongerendagen in Panama heilig zou worden verklaard.
25/05/2018 - 09:30
Oscar Romero
Oscar Romero © Caritas

De heiligverklaring van de vermoorde Salvadoraanse aartsbisschop Oscar Arnulfo Romero zal op 14 oktober in de Sint-Pietersbasiliek in Rome plaatsvinden. Mgr. Romero wordt er die dag, in de marge van de bisschoppensynode over jongeren, geloof en roeping van 3 tot 28 oktober in Rome,samen met paus Paulus VI heilig verklaard. Samen met hen worden ook twee Italiaanse priesters en een Duitse en Spaanse zuster heilig verklaard.

De bisschoppen van El Salvador hadden recent nog een brief naar de paus geschreven waarin zijn hem uitnodigden om de heiligverklaring van mgr. Romero te laten plaatsvinden in El Salvador zelf of op zijn minst in Panama Stad, waar de paus begin 2019 de slotdagen van de Wereldjongerendagen zal bijwonen. Dat zou ervoor zorgen dat zoveel mogelijk eenvoudige Salvadoranen en andere Zuid-Amerikanen, waaraan de aartsbisschop in zijn strijd voor de mensenrechten een stem gaf, een kans kregen om de plechtigheid bij te wonen. Dat paus Franciscus, zelf een Argentijn, toch de voorkeur geeft aan Rome heeft onder meer te maken met het feit dat de heiligverklaring een extra betekenis krijgt door de bisschoppensynode die dan in Rome plaatsheeft.

Mgr. Oscar Romero werd in 1980 door leden van een rechts doodseskader en wellicht in opdracht van de rechtse militaire junta doodgeschoten, kort nadat hij een eredoctoraat had gekregen aan de KU Leuven. Tijdens de burgeroorlog in El Salvador, die pas in 1992 eindigde, werden naar schatting 75.000 burgers gedood.

Bron: I.Media/Vaticannews.va