Aartsbisschop van Straatsburg neemt ontslag

Aartsbisschop Luc Ravel van Straatsburg legt zijn taak neer na de aanhoudende kritiek op zijn eigengereide, autoritaire, zelfs militaire leidersstijl.
21/04/2023 - 15:41
Mgr. Luc Ravel
Mgr. Luc Ravel © Wikipedia/Claude Truong Ngoc

Aartsbisschop Luc Ravel van Straatsburg heeft gisteren donderdag zijn ontslag aangeboden aan paus Franciscus. Dat doet hij naar eigen zeggen om de vrede in zijn aartsbisdom te bewaren. Bij zijn afscheid benadrukte hij dat hij altijd gewetensvol heeft gehandeld en zal blijven bidden voor de paus. 

Mgr. Ravel is pas 66 jaar. Ravel legde in 1985 zijn geloften af bij de kanunniken van Sint-Victor en werd in 1988 in Parijs tot priester gewijd. In 2009 werd hij bisschop van de strijdkrachten en op 18 februari 2017 benoemde paus Franciscus hem tot aartsbisschop van Straatsburg. Daar zou hij zich onder meer onderscheiden door zijn sociale engagement en zijn inzet in de strijd tegen seksueel misbruik. Sinds december 2022 is hij lid van de Academie voor Morele en Politieke Wetenschappen.

De ontslagnemende aartsbisschop maakte de redenen voor zijn ontslag niet bekend. Ik heb altijd zo dicht mogelijk bij de wet en volgens mijn geweten gehandeld, waarbij ik over elke beslissing uitvoerig heb overlegd om moeilijke maatregelen te nemen, waarvan men mij later verweet dat ik ze, gezien de elementen waarover ik beschikte, beter niet had genomen, schrijft hij in een korte mededeling. De strafrechtelijke implicaties van een aantal zaken zijn een zaak van justitie. Al de rest valt onder het pauselijke geheim, dat wij moeten respecteren

Autoritair 

Het aftreden komt er na een canoniek onderzoek van Rome dat eind juni 2022 van start ging, op vraag van twee andere Franse bisschoppen. Dat bracht ernstige bestuursmoeilijkheden aan het licht. De inhoud van het rapport is niet bekend, maar critici verweten de aartsbisschop een eigengereide, autoritaire, zelfs militaire bestuursstijl. Recent nog zette hij hulpbisschop Christian Kratz, de vicaris-generaal én de kanselier uit de diocesane raad. Het illustreerde pijnlijk hoe de spanningen tussen de aartsbisschop en een meerderheid van het kader, naar verluidt ook de meerderheid van de diocesane priesters, de laatste maanden sterk was toegenomen en uiteindelijk onhoudbaar werd.

 Concordaat

Volgens het concordaat voor de Elzas-Moezel wordt de aartsbisschop van Straatsburg bij decreet van de president van de republiek benoemd, na een beslissing van de Heilige Stoel.

Bron: La Figaro/Aleteia

 

 

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)