Abbas: ‘Christelijke aanwezigheid in Heilig Land is in gevaar’

Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit, waarschuwt ervoor dat de christelijke aanwezigheid in het Heilig Land in gevaar is.
17/04/2023 - 15:49
President Mahmud Abbas ontmoet paus Franciscus
President Mahmud Abbas ontmoet paus Franciscus © Vatican Media

Mahmoud Abbas (88) , president van de Palestijnse Autoriteit, heeft in een lang interview met Roberto Cetera van L'Osservatore Romano hulde gebracht aan de belangrijke rol van het christendom in het Heilige Land. Hij waarschuwt dat de christelijke aanwezigheid daar in gevaar is. Wat het christendom in Palestina onderscheidt, is dat Jezus er is geboren, in Bethlehem, in een eenvoudige grot waarop later de Geboortebasiliek werd gebouwd.

President Abbas benadrukt dat de Palestijnse overheid sterk gehecht is aan de christelijke cultusplaatsen, die zowel voor lokale christenen als voor de vele pelgrims erg belangrijk zijn. Daarom ook heeft de Palestijnse Autoriteit zo sterk geïnvesteerd in de restauratie van de Geboortebasiliek in Bethlehem en in de Heilig Grafbasiliek in Jeruzalem. Alle Palestijnen, zowel christenen als moslims, vieren de christelijke feestdagen. Wij beschouwen alle christelijke feestdagen als Palestijnse nationale feestdagen. Wij zijn ons ervan bewust dat Palestina het land is waar het christendom is ontstaan en zich over de hele wereld heeft verspreid.

Abbas looft de inspanningen van paus Franciscus voor vrede in de regio. Maar hij waarschuwt tegelijk: De christelijke aanwezigheid is in gevaar. Wij vrezen dat het Heilige Land zijn christelijke kinderen, die hier zout der aarde zijn, zal verliezen. Wij vragen de Kerken en hoofdsteden van de wereld om het Palestijnse volk te steunen voor het behoud van zowel de heilige plaatsen van het christelijke als het islamitische geloof.

Bron: Catholic Culture/CWN