Abdij van Bornem verkoopt herinneringen

De Sint-Bernardusabdij in Bornem verkoopt morgen zaterdag enkele fraaie voorwerpen die weg moeten wegens de verbouwing van de abdij.
10/03/2017 - 15:16
Archivering in de bibliotheek van de Sint-Bernardusabdij in Bornem
Archivering in de bibliotheek van de Sint-Bernardusabdij in Bornem © Philippe Keulemans

In de Sint-Bernardusabdij in Bornem, gesticht in 1603, worden zaterdag enkele voorwerpen van de cisterciënzerabdij verkocht. Dat is het gevolg van de verbouwing van de abdij tot woningen. Er worden twee appartementen voor de cisterciënzers voorzien. De restauratie start in de maand mei.

Volgens archivaris Gert Van Kerckhoven gaat het om kleine meubelstukken, schilderijen, porselein, huisraad, kleine beeldjes, prenten van de abdij en artisanaal geblazen ciderflessen en ander glaswerk. De opbrengst is bestemd voor de herstelling van het roerende erfgoed, onder meer de fraaie schilderijen die later terug een plaats krijgen in de gerestaureerde abdij. Een reeks waardevolle kunstwerken wordt later verkocht door het veilinghuis Bernaerts in Antwerpen.

Gert Van Kerckhoven: Er is ook boodschappenmuur in de pandgang van de abdij waar mensen hun toekomstwens(en) voor de abdij kunnen schrijven. De bibliotheek van de abdij met een collectie van 56.000 boeken wordt opnieuw opengesteld eens ze gerestaureerd is. Het archief van de cisterciënzerabdij verhuist naar de abdij van Westmalle.

Bron: Gazet van Antwerpen