Abdij van Clerlande beraadt zich over de toekomst

De benedictijnenabdij van Clerlande is gestart met een onderscheidingsproces en doet een oproep voor projecten. 
02/09/2023 - 12:39
Pater Eric Mattheeuws, pater Pierre de Béthune en Anne Chevalier van de 'Groep Reflectie en Onderscheiding'
Pater Eric Mattheeuws, pater Pierre de Béthune en Anne Chevalier van de 'Groep Reflectie en Onderscheiding' © CathoBel/VD

De fraaie abdij van Clerlande, midden in de bossen vlakbij Ottignies en Louvain-la-Neuve en een van de bekendste benedictijnenkloosters in Wallonië, is gestart met een onderscheidingsproces. Daarbij wordt nagegaan hoe de abdij opnieuw een centrum van christelijk geestelijk leven kan worden en een nieuwe dynamiek kan krijgen. Vijftig jaar geleden vestigden de eerste benedictijnen zich hier in de abdij tussen Ottignies en Louvain-la-Neuve voor een vernieuwend project, dat ook al snel jonge kandidaat monniken wist aan te spreken. 

Maar hoewel de site vandaag nog steeds dynamisch is, leven er nog slechts 8 monniken. Daarvan zijn er slechts 3 jonger dan 80 en allen zijn zij ouder dan 70. Dat stelt uitdagingen naar de toekomst toe om een centrum van spiritueel leven en gastvrijheid te blijven. In de zomer van 2022 ging in een eerste fase een onderscheidingsproces van start. Volgens pater Pierre de Béthune werd er alvast voor gekozen zich niet tevreden te stellen met het zoeken van hulp bij andere benedictijnenkloosters. De bevolking wordt nauw bij het onderscheidingsproces betrokken. 

Om het toekomstproject vaart te geven wordt nu een projectoproep gedaan naar partners, mits enkele voorwaarden worden vervuld en mits het project verzoenbaar is met het leven van de gemeenschap. Projecten moeten deel uitmaken van de dynamiek van een centrum van christelijk geestelijk leven, zij moeten gastvrijheid bieden, ertoe bijdragen dat Clerlande een plaats van gebed blijft en zich tegelijkertijd openstellen voor een breed publiek. Projecten moeten ook duurzaam zijn en zijn moeten zelf voorzien in de financiering, omdat de monniken het project niet gaan subsidiëren. Projectvoorstellen moeten voor 31 oktober worden ingediend bij Baudouin Van Overstraeten, via e-mail: baudouin.vano@gmail.com. Belangstellenden kunnen bij hem ook terecht voor meer informatie. 

Bron: Infocatho.be