Abdij van Herkenrode zoekt voltijdse molenaar

De abdij in Hasselt wil de sinds 2019 opnieuw operationele watermolen voltijds laten draaien en zoekt daarvoor een geschikte kandidaat.
12/08/2021 - 09:48
De watermolen van de Herkenrodeabdij in Hasselt zoekt een voltijdse molenaar.
De watermolen van de Herkenrodeabdij in Hasselt zoekt een voltijdse molenaar. © Paul Hermans - WikiCommons CC BY-SA 3.0

Herita zoekt een molenaar voor de abdij van Herkenrode (Hasselt) om de in het najaar van 2019 gerestaureerde watermolen voltijds te laten draaien. Vlaanderen telt momenteel nog een viertal voltijdse molenaars. In Herkenrode komt er hopelijk weldra nog een professionele molenaar bij voor de molen van 800 jaar oud, die door het water van de Demer in gang wordt gehouden. “Deze aanwerving is ook zeer waardevol om het prachtige molenaarsambacht in leven te houden”, meent de erfgoedorganisatie Herita.

Professionele molenaar gezocht

Vrijwilligers van Molenzorg Zuid-Limburg hebben 10 jaar lang zonder enige vergoeding gewerkt aan de restauratie van de molen. Daarbij werden ook een nieuw rad en nieuwe sluisdeuren geplaatst. Het resultaat is indrukwekkend. De watermolen was onderdeel van de ambachtelijke zone van de abdij met onder meer ook een bakkerij, een brouwerij en enkele werkateliers met verblijven voor het dienstpersoneel. Daarvan bleven slechts de molen en het huisje van de molenaar gespaard.

De restauratie van de molen werd in het najaar van 2019 voltooid. Sinds die tijd maalt de molen een keer per maand. Het is de bedoeling om de molen in de toekomst voltijds te laten malen. In eerste instantie wordt gehoopt op een professionele molenaar. Maar omdat die nauwelijks nog te vinden zijn mogen ook geïnteresseerden met ervaring zich nog tot 12 september kandidaat stellen.

Abdij Herkenrode vroeger en nu

De abdij van Herkenrode wordt al sinds de twaalfde eeuw door cisterciënzerinnen en sinds 1974 door kanunnikessen van het Heilig Graf bevolkt. De zusters die de abdij bewoonden waren altijd zelfredzaam. Zuster Jacqueline: “Tot 50 jaar geleden werd in de molen nog volop gamalen, maar dat was voordat wij de abdij bewoonden. In 1998 zijn ook de laatste boeren vertrokken.”

Bij hun komst in 1974 openden de kanunnikessen ook een bezinningshuis. De retraites werden vooral in het bisdom Hasselt een echt begrip. “Onze zusters hebben tot in 2012 ontelbare retraites aan klassen en scholen gegeven. Wij deden ook altijd zelf de keuken en hebben de gebouwen van de abdij onderhouden. Al die tijd was het abdissenkwartier, waar tot eind augustus een tentoonstelling met tekeningen en illustraties van de uitgeverij voor kinderboeken Clavis loopt, publiek toegankelijk. Alle bezoekers waren ook altijd welkom om met onze zusters de liturgische diensten in de kerk bij te wonen.” Vandaag wonen er 6 zusters van het Heilig Graf in de abdij: “Wij zijn heel hoopvol over de toekomst.”