Abdij in Normandië brouwt Frans abdijbier

De abdij van Saint-Wandrille in Normandië brouwt sinds kort het eerste, authentieke, in een Franse abdij gebrouwen bier.
10/12/2016 - 11:00
Saint-Wandrille is eerste echte Franse abdijbier
Saint-Wandrille is eerste echte Franse abdijbier © abbaye bénédictine de Saint-Wandrille de Fontenelle

Sinds enige tijd wordt in de brouwerij van de Saint-Wandrilleabdij in Fontenelle (Normandië) een eigen abdijbier gebrouwd en verkocht. Het is het eerste bier dat in een Franse abdij zelf wordt gebrouwen. Ook de abdij op de Catsberg in Noord-Frankrijk brengt sinds 2011 een eigen abdijbier op de markt. Maar dat bier wordt in ons land in de abdij van Scourmont gebrouwen.

De idee voor het abdijbier ontstond in 2014. Monniken van de abdij, die in de 14de eeuw werd gesticht, waren op zoek naar een nieuwe economische activiteit, ook voor de tewerkstelling van mensen met geringe of zonder opleiding. Een van de monniken suggereerde het brouwen van een eigen bier.

Twee monniken werden naar de Nationale Hogeschool voor Landbouwkunde gestuurd om er een opleiding tot brouwer te volgen. In juni 2016 werd het eerste abdijbier gebrouwen. De abdij gaat het bier niet commercialiseren. Het zal uitsluitend in de abdijwinkel verkocht worden.

Bron: La Croix