Abdij van Park biedt blik op haar verleden én op de toekomst
In 2011 sloot het Leuvense stadsbestuur een erfpachtovereenkomst af met de norbertijnen van de Abdij van Park. Een jaar later, in 2012, kon de restauratie ook effectief beginnen. De verschillende aangestelde architectenteams, de stad en het agentschap Onroerend Erfgoed kozen voor een zachte restauratie met maximaal behoud van de originele materialen en structuren. Kortom: innovatie en vernieuwing, met respect voor wat is geweest. De restauraties hebben met de werken aan de oostvleugel en de infirmerie inmiddels hun laatste fase bereikt. Het is de bedoeling dat alle kloostergebouwen van Abdij van Park tegen 2025 volledig zijn gerestaureerd. Ook de omliggende tuinen en het landschap krijgen de nodige aandacht.
Lees verder onder de de afbeelding.
Vernieuwd bezoekersaanbod
De abdijsite laat de kans niet onbenut om de tiende verjaardag van de restauratie aan te grijpen voor een vernieuwd bezoekersaanbod. Daarbij zet het abdijdomein met een nieuw publieksprogramma en een poëtische wandeling de innovatieve en duurzame restauratieaanpak in de kijker. Op de Open Monumentendag van morgen zondag 11 september 2022 lanceert Abdij van Park in Leuven, een van de best bewaarde abdijsites van West-Europa, haar nieuwe audiotour Een blik achter de schermen, die werd uitgewerkt in nauwe samenwerking met PARCUM, het museum voor religie, kunst en cultuur dat onderdak heeft gevonden op de site. De restaurateurs en architecten geven duiding bij de uitgevoerde werken, vooronderzoeken en de geheimen die ze aan het licht brachten. De nieuwe audiotour loopt van 11 september tot 27 november. In die periode zijn er ook vijf salonlezingen, waarin telkens één aspect van de restauratie wordt toegelicht. Zo getuigen de architecten van onder meer stad Leuven en architectenbureau Studio Roma over de bouwkundige uitdagingen in historische monumentale contexten, vertelt een stadsarcheologe over de vele archeologische vondsten op het domein en licht een kunsthistorica de wonderlijke reis van de eeuwenoude glasramen toe. Er staan ook muziekconcerten op het programma en kleurrijke wimpels met teksten van de Nederlandse auteur Marjolijn van Heemstra zetten op weg voor een poëtisch wandelparcours langs tien vergezichten.
Verleden en toekomst
Tien jaar restaureren en herbestemmen van Abdij van Park is het resultaat van intense samenwerkingen en passie van specialisten, ambachtslui, stadsmedewerkers en ontelbare partners die mee hebben bijgedragen aan dit groots erfgoedmonument, zegt Mohamed Ridouani, de burgemeester van Leuven. Het is ongelofelijk hoe deze eeuwenoude abdij het verleden naadloos weet te verbinden met de toekomst. Niet alleen kregen de gebouwen qua uitzicht vanbinnen en vanbuiten een minutieuze heropwaardering met vakmanschap en innovatieve technieken. De restauratie van de bibliotheek met de driedimensionale pleisterfiguren op het plafond is van wereldniveau. De heraanleg van het natuurdomein met onder meer de vijvers en de toegankelijke paden maakt van de abdij een open rust- en ontmoetingsplaats voor iedereen.
Ontdek het complete aanbod en alle activiteiten in en om Abdij van Park in Leuven
15 suggesties van onze redactie voor een geslaagde Open Monumentendag.