Abdij van Santo Domingo de Silos van brand gered

Als voorzorgsmaatregel tegen de enorme bosbrand in de omgeving van de abdij moesten de monniken hun kluizen verlaten.
02/08/2022 - 11:00
Santo Domingo de Silos
Santo Domingo de Silos © Wikipedia

De brandweer is vorige week erin geslaagd om de abdij van Santo Domingo de Silos te redden tijdens een enorme brand, die de regio trof. De monniken waren wel gedwongen om voor het eerst sinds 1835 hun klooster te verlaten. Het klooster werd omstreeks 954 gesticht. De brandweer stelde volgens lokale media alles in het werk om de abdij te redden. 

De monniken van de abdij raakten wereldwijd bekend met hun uitvoering van gregoriaanse muziek. Hun cd prijkte wekenlang op de eerste plaats van de Bilboard-hitlijst van cd’s en lp's. Met een verkoop van zes miljoen exemplaren wereldwijd is Canto Gregoriano tot op heden nog steeds de beste verkochte cd met gregoriaanse muziek. Later brachten de monniken nog een tweede verzameling van gregoriaanse liederen uit, al lag de verkoop daarvan aanzienlijk lager. 

Bij de brand rond het dorp Santo Domingo de Silos werd een vijfhonderdtal inwoners, onder wie de monniken, geëvacueerd. Minstens acht gebouwen werden door de brand in de as gelegd. De monniken kregen tijdelijk onderdak bij de zustergemeenschap in het benedictinessenklooster van Santa María, in de nabijgelegen stad Aranda de Duero. 

De paters, die zelfs voor de moren of de Spaanse burgeroorlog hun klooster niet verlieten, sloegen van 1835-1837 al één keer eerder op de vlucht voor Juan Álvarez de Mendizábal, de machtige premier onder koningin Isabel II, die de kerkelijke eigendommen onteigende van elke religieuze orde die zich niet direct aan liefdadigheidswerken wijdde. De abdij raakte in 1970 wel al door een brand beschadigd, maar toen moesten de benedictijnen niet op de vlucht. 

Bron: Aleteia/CNA