Abdij van Val-Dieu is populairste verborgen schat van Wallonië

Franstalige landgenoten hebben de abdij van Onze-Lieve-Vrouw van Val-Dieu en het wandelgebied eromheen verkozen tot populairste verborgen erfgoed.
10/02/2019 - 15:27
De abdij van Val Dieu
De abdij van Val Dieu © Abbaye de Val Dieu

De abdij van Onze-Lieve-Vrouw van Val-Dieuin Aubel (provincie Luik), die meer dan 800 jaar geleden werd gesticht en waaraan ook een brouwerij is verbonden, is verkozen tot populairste verborgen schat van de Waalse Gemeenschap. De dienst Onroerend Erfgoed van de Waalse Gemeenschap organiseerde naar aanleiding van het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed, een verkiezing van de populairste monumenten. Daarvoor werden 525 monumenten geselecteerd. Ruim 20.000 Franstaligen brachten hun stem uit in de verkiezing van Patrimoine préféré des Wallons in zes categorieën. In de categorie voor populairste toeristische bestemming ging de voorkeur uit naar de grotten van Han. De Hoge Venen haalden het als populairste natuurlandschap.

De abdij Onze Lieve Vrouw van Val-Dieu ligt in de vallei van de Berwijn (Berwine) in het land van Herve (provincie Luik). De voormalige cisterciënzerabdij in Aubel heeft een lange geschiedenis. Zij werd in het begin van de 13de eeuw gesticht vanuit de abdij van Hocht (nabij Maastricht). In 1286 vernielde een brand de kerk. In 1574 staken protestantse opstandelingen de kerk en de abdij in brand. Pas in 1625 werd de wederopbouw voltooid. In de 19de eeuw werd de orde door de Fransen afgeschaft en moesten de monniken de abdij verlaten. Maar na de Franse Revolutie slaagde de laatste overlevende cisterciënzer van Val-Dieu erin de abdij terug te kopen. Tijdens deTweede Wereldoorlogwas Val-Dieu een centrum van verzet tegen de Duitse bezetter. In februari 2002 verlieten de laatste drie monniken de priorij. Hun plaats werd ingenomen door een christelijke lekengemeenschap, geïnspireerd door de regel van Sint-Benedictus.

Bron: Infocatho.be