ABEL – Bijbelse Achtergrond En Leerplan

Nieuwe website reikt leerkrachten godsdienst in het secundair onderwijs Bijbelse impulsen aan bij het leerplan.
10/11/2019 - 11:00
Nieuwe website reikt leerkrachten godsdienst in het secundair onderwijs Bijbelse impulsen aan bij het leerplan
Nieuwe website reikt leerkrachten godsdienst in het secundair onderwijs Bijbelse impulsen aan bij het leerplan © ABEL

Begin 2019 werden de leerplannen godsdienst, 20 jaar na hun ontstaan, geactualiseerd.  Daarbij werd - onder meer - grotere nadruk gelegd op het gebruik van de Bijbel als bron en impuls bij het lesgeven. Daarmee gepaard gaande rees ook de vraag om de godsdienstleerkrachten in het secundair onderwijs daarin bij te staan door hen tal van Bijbelse impulsen aan te reiken.

Thomas

Deze leerkrachten doen  al jaren een beroep op Thomas (Theologie, Onderwijs en Multimedia: Actieve Samenwerking). De website wil een actieve en interactieve samenwerking creëren tussen alle leerkrachten (rooms-katholieke) godsdienst van alle onderwijsnetten in Vlaanderen en allen die met geloofsopvoeding (bij jongeren) begaan zijn.

ABEL

Binnen dit aanbod staat nu het project ABEL. Het is ook een Bijbelse naam en het letterwoord staat voor wat het wil zijn: Bijbelse Achtergrond En Leerplan). Bij elk ingrediënt of inhoudelijk thema uit het perspectief  Christelijk geloof / Traditie word er gezocht naar een Bijbelse insteek.

Op de ABEL-website, ook bereikbaar via 'www. abel.vlaanderen' vindt de leerkracht bij ieder (genummerd) ingrediënt een klein of middelgroot dossier dat mensen Bijbels wegwijs wil maken. Dit dossier bevat een gestructureerd overzicht van goede teksten uit bestaande literatuur hieromtrent.

Zoals voor Thomas is het ook dienstig voor mensen die niet in het onderwijs staan en pastoraal werkzaam zijn of gewoon Bijbels geïnteresseerd. Het project wordt gedragen door Frans Essel, ere-inspecteur en begeleider Godsdienst van het bisdom Brugge en nu werkzaam als meewerkend priester in de regio Diksmuide.