Abortus in VS: Andrea Tornielli waarschuwt voor polarisatie

Andrea Tornielli, editiedirecteur van het Dicasterie voor Communicatie, waarschuwt voor polarisatie en extremisme na abortusarrest Hooggerechtshof.
28/06/2022 - 15:16
Andrea Tornielli
Andrea Tornielli © Vatican Media

Andrea Tornielli, editiedirecteur van het Dicasterie voor Communicatie, benadrukt na het arrest van het Amerikaanse Hooggerechtshof over abortus dat paus Franciscus zich al eerder krachtig en ondubbelzinnigheeft uitgesproken tegen abortusDeze uitspraak is een gelegenheid om na te denken over het leven, de bescherming van weerlozen en verworpenen, vrouwenrechten en de bescherming van het moederschap.

Volgens Tornielli vereist elke ernstige bezinning op het leven en de bescherming van het moederschap dat we afstand nemen van de logica van haaks tegenover elkaar staande radicale opvattingen en van de politieke polarisatie die met de discussie over dit onderwerp gepaard gaat en elke dialoog zo goed als onmogelijk maakt. Voor het leven zijn, betekent bijvoorbeeld dat wij ons telkens zorgen maken als de sterftecijfers van vrouwen als gevolg van het moederschap toenemen, zei hij, verwijzend naar de toename van de moedersterfte in de VS tussen 2019 en 2020 (waarbij rekening moet worden gehouden met de coronapandemie).

Voor het leven zijn, betekent dat wij ons afvragen hoe wij vrouwen kunnen helpen om nieuw leven te verwelkomen. 75 procent van de vrouwen die in de VS abortus ondergaan leven in armoede of verdienen een gering loon. Slechts 16 procent van de werknemers in de particuliere sector heeft toegang tot betaald ouderschapsverlof ... Voor het leven zijn, betekent ook dat wij ons verdedigen tegen de dreiging van vuurwapens. Laat ons hopen dat het debat over de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof niet wordt gereduceerd tot een ideologische confrontatie. Het moet voor ons allemaal – aan beide kanten van de oceaan – een aansporing zijn om na te denken over wat het betekent om het leven te verwelkomen, om het te verdedigen en om het met de juiste wetgeving te bevorderen.

Bron: CWN