Abortusdebat: heiligt het doel de middelen?

Een incident maakte nogmaals duidelijk waarom een eerlijk en sereen debat tussen voor- en tegenstanders van abortus zo moeilijk is. 
17/09/2022 - 09:00

In het abortusdebat wordt zowel door voor- als tegenstanders vaak gegoocheld met cijfers om het eigen gelijk te bewijzen of om een verdere liberalisering af te dwingen. Maar voor de voorvechter van abortus Marta Lamas, een feministe en professor van de Universiteit van Mexico, is het wel heel gênant nu er een video is opgedoken waarop zij openlijk toegeeft dat zij bewust heeft gelogen over abortuscijfers. Mee onder haar impuls werd abortus in Mexico Stad uit het strafrecht gehaald tot 12 weken na de zwangerschap. 

Op de videobeelden vertelt zij zonder blozen dat zij en andere abortusvoorstanders hebben verkondigd dat 100.000 vrouwen sterven door clandestiene abortussen.

Die bewering werd daarna klakkeloos door voorstanders, maar ook door veel media overgenomen. Wij hebben die cijfers toen opgeblazen. In werkelijkheid, erkende Lamas aan haar toehoorders, stierven er 100.000 mensen in het hele land, zowel mannen en vrouwen aan alle ziekten. Ze voegde er overigens aan toe dat zij geen spijt heeft over ditleugentje en dat het bovendien nuttig was om abortus te decriminaliseren

Bron: CNA