Abt Lode Van Hecke: Om monnik te worden betaal je een prijs

Vlaming Lode Van Hecke, de 63ste abt van Orval is op zondag 1 oktober te zien in Wanderlust van Alicja Gescinska op Canvas om 20.15 uur.
27/11/2019 - 10:19

In de vijfde aflevering van Wanderlust krijgt Alicja Gescinska de uitzonderlijke kans om drie dagen mee te leven in de gemeenschap van de cisterciënzer-monniken in de abdij van Orval. De Vlaamse abt Lode Van Hecke (67) laat haar kennismaken met het doen en laten in de elfde-eeuwse abdij, waar hij nu al meer dan veertig jaar woont.

Op zondag 1 oktober om 20.15 u op Canvas en VRTNU.

 

63ste abt van Orval

Toen Lode Van Hecke voor de eerste keer in Orval terechtkwam, wist hij dat dit de plek was waar hij thuishoorde. Na 40 jaar blijft hij het een magische plek vinden. Iedere dag kan hij vol verwondering staan over de gebouwen, de geschiedenis, de natuur.

Hier heeft men eigenlijk alleen maar gebeden, eeuwenlang. Het gebed kleeft als het ware in de muren. Lode Van Hecke

Tien jaar geleden werd Lode Van Hecke abt van Orval. Hij is de 63ste abt sinds de stichting van de abdij in 1132. Hij  is verantwoordelijk voor de zakelijke leiding van de kaasmakerij en brouwerij van Orval en daarnaast is hij uiteraard de religieuze leider van de monnikengemeenschap. Cisterciënzers staan bekend als strenge orde: ze hebben vijf gebedstijden per dag tussen 5 uur ’s ochtends en 8 uur ’s avonds. In Orval zijn ze nu met vijftien monniken van acht nationaliteiten, de jongste is 28 jaar, de oudste 88.

Als je naar Orval komt, heb je de indruk dat we in een hele boeiende en bloeiende Kerk leven. Naar de zondagsmis komen veel families met kleine kinderen en dat is zowat de Kerk zoals we die graag zien. Dus wij leven een beetje in de illusie dat het allemaal goed gaat. Maar we horen wel heel vaak dat het niet zo makkelijk is. Lode Van Hecke

Abt Lode Van Hecke met Alicja Gescinska in Wanderlust op Canvas, te zien op zondag 1 oktober
Abt Lode Van Hecke met Alicja Gescinska in Wanderlust op Canvas, te zien op zondag 1 oktober © Kris Van de Voorde