Abt van Mont Sint-Bernard overste van augustijner koorheren

De augustijner koorheren, die regel van Sint-Augustinus volgen, worden voortaan geleid door de abt van de kanunniken van de Sint-Bernardpas.
19/10/2016 - 09:00

Abt Jean-Michel Girard van de reguliere kanunniken van de Grote Sint-Bernard, de bergpas tussen het Zwitserse Val d'Entremont en het Italiaanse Valle d'Aosta, is verkozen tot nieuwe algemene overste van de confederatie van de augustijner koorheren. Hij volgt de Oostenrijker Bernhard Backovsky op, die de koorheren de afgelopen 6 jaar heeft geleid. Tot de kloosterfamilie van de augustijner koorheren, die in 1959 onder impuls van paus Johannes XXII werd opgericht, behoren verschillende kleine congregaties van reguliere kanunniken.

Jean-Michel Girard werd in 1948 geboren. Hij trad in 1968 in het Sint-Bernardklooster in. In 1974 werd hij tot priester gewijd. In 2014 werd hij verkozen tot abt van het klooster, dat wereldwijd bekend staat om de reddingshonden van Sint-Bernard die in de lawine naar slachtoffers zoeken. De abdij werd al in de middeleeuwen door de augustijner kanunniken opgericht op de 2.400 meter hoge bergpas.

De orde van augustijner koorheren, ook aangeduid als reguliere kanunniken, is de verzamelnaam van de religieuze gemeenschappen die de regel van Sint-Augustinus volgen. De geschiedenis gaat terug tot in de 4de eeuw. Met het Edict van Milaan van 313 werd het christendom erkend en zag men rondom de bisschop een presbyterium ontstaan, d.w.z. een groep van clerici die de bisschop bijstaan in het apostolaat en in het bestuur van het bisdom. Behalve augustijner koorheren volgen ook norbertijnen, kruisheren en de augustijnen de regel van Sint-Augustinus.

Bron: Kathpress.at