Acht priesterwijdingen in Franstalig België

Zondag wijdt kardinaal Jozef De Kesel drie priesters in Brussel. Dat brengt het aantal nieuwe priesters in Franstalig België op acht.
23/06/2023 - 20:11

Dit academiejaar werd in Vlaanderen geen enkele nieuwe priester gewijd. Morgen wordt de Vlaming en voormalige kunsthandelaar Patrick van der Vorst in de kathedraal van Westminster in Londen echter wel tot priester gewijd. In het bisdom Hasselt staan priesterwijdingen gepland op 15 augustus in Genk en op 3 september in Zonhoven, terwijl het bisdom Antwerpen zich opmaakt voor een wijding op 17 december in de Onze-Lieve-Vrouwe-kathedraal. En ook in het aartsbisdom volgt volgend jaar wellicht nog een wijding. Maar het Franstalige interdiocesane seminarie in Namen levert dit werkjaar alvast acht nieuwe priesters af.

(vervolg na de afbeelding)

Eloi Meva’a Bekono
Eloi Meva’a Bekono © Bisdom Doornik


Doornik

Op zondag 11 juni was het feest in de Onze-Lieve-Vrouwe-kathedraal van Doornik, aangezien de 34-jarige Eloi Meva’a Bekono er priester gewijd werd. De Kameroenees studeerde verpleegkunde in Kortrijk toen zijn roeping ontlook. De bisschop van Doornik, mgr. Guy Harpigny, hielp hem daar ernstig over nadenken: na zijn filosofiestudies werd Meva’a voor een jaar naar zijn geboorteland teruggestuurd, en eenmaal opnieuw in België combineerde hij zijn theologiestudies in Namen onder meer met pastoraal werk in een huis voor mensen in de marge in Doornik, in het parochiepastoraal in Moeskroen en als aalmoezenier in de psychiatrische instelling Les Marronniers in Doornik.

Wij hebben priesters nodig die met beide voeten in het werkveld staan. (Eloi Meva’a)


Namen en Luxemburg

Vorige zondag, 18 juni, was het de beurt aan de bisschop van Namen en Luxemburg, mgr. Pierre Warin, om twee nieuwe priesters te wijden. De Sint-Albinuskathedraal van Namen was boordevol gelopen om mee te vieren met Justin Bailly en Antoine-Marie Ngo Thai Hiep, allebei 28 jaar oud. Beide hebben buitenlandse roots: Bailly’s heeft familie in Italië en Ngo Thai Hiep is afkomstig uit Vietnam. Maar zij hebben hun priesterstudies aan het interdiocesane priesterseminarie van Namen gedaan en deden ook hun pastorale stage in ‘s lands ruimste bisdom. 'Toen ik Vietnam verliet, had ik Johannes-Paulus II’s woorden in het achterhoofd', zegt Ngo Thai Hiep, ‘Wees niet bang!’

Op het einde van de viering zongen Vietnamezen uit Brussel en Luik een hymne in het Vietnamees.

(vervolg na de afbeelding)

Justin Bailly en Antoine-Marie Ngo Thai Hiep
Justin Bailly en Antoine-Marie Ngo Thai Hiep © Bisdom Namen


Brussel

Komende zondag mag kardinaal Jozef De Kesel in de Sint-Michiels en Sint-Goedele-kathedraal van Brussel drie nieuwe priesters wijden. Het zullen zijn laatste wijdingen als aartsbisschop worden, aangezien kanunnik Luc Terlinden – intussen nog altijd president van het Franstalige interdiocesane seminarie – gisteren tot aartsbisschop werd benoemd en op zondag 3 september in Mechelen gewijd wordt. De 35-jarige Frans-Belgische Cyril de Nazelle is actief binnen de charismatische Emmanuelgemeenschap. Deiver David Gonzalez Arce werd 31 jaar geleden in Costa Rica geboren en behoort tot de beweging van de Neocatechumenale Weg. En ten slotte is er de Congolees Thaddée Nzazi Ayavia Mbo, die op zijn 51ste priester wordt gewijd. Nzazi Ayavia Mbo heeft tevoren lange tijd gedacht aan een leven als religieus.


Luik

Op zondag 2 juli is het dan weer de beurt aan het bisdom Luik, waar mgr. Jean-Pierre Delville in de Vurige Stede de 22-jarige Nikola Halleux tot priester zal wijden, en wel in de Sint-Nikolaaskerk ‘Outremeuse’. Aan het interdiocesaan seminarie in Luik studeert ook nog de Rwandese benedictijnermonnik Luc Umuhire, die op 19 augustus priester gewijd wordt in de Sint-Petrus-Paulusabdij van Gihindamuyaga nabij Butare. Het ziet er niet naar uit dat er een Belgische bisschop voor de gelegenheid naar Rwanda afzakt, maar de abt van de zusterabdij van Maredsous zal er wel bij zijn.