Acht suggesties voor de 40-dagentijd van paus Franciscus

Paus Franciscus heeft de gelovigen opgeroepen om zich in de veertigdagentijd die vandaag van start gaat, open te stellen voor Gods woord.
14/02/2018 - 15:48
De audiëntie op Aswoensdag
De audiëntie op Aswoensdag © SIR/Vatican Media

Paus Franciscus heeft tijdens zijn woensdagse algemene audiëntie enkele concrete suggesties voor een kwalitatieve veertigdagentijd geformuleerd. Hij vroeg de aanwezige gelovigen om gebeden die gebaseerd zijn op seculiere logica of egocentrisch zijn te vermijden. Gebed vereist een sterk geloof. In deze veertigdagentijd van de katholieke Kerk gaat het erom met Christus één te worden in gebed, vasten en door de werken van liefde. Franciscus drukte de aanwezigen op het hart goed te luisteren naar de homilieën en om het daarna stil te maken, om zo beter te kunnen verwerken wat zij hebben gehoord. Door het luisteren wordt het geloof gevoed, terwijl wij tegelijk worden voorbereid op het ontvangen van de sacramenten.

Acht concrete suggesties voor de veertigdagentijd van de paus

  • Kritisch afstand durven nemen van de wereld en zijn nuts- en consumptielogica
  • Je gebed mag niet in eerste instantie erop gericht zijn gunsten voor jezelf te verkrijgen
  • Durf het stil te maken
  • Luister echt naar het gesproken Woord
  • laat je doordringen door het Woord, zodat het vrucht kan dragen
  • Durf je open te stellen voor de Heilige Geest
  • Gebed schept ruimte en helpt je beter voor te bereiden op de sacramenten
  • Het woord van God moet goed worden gelezen, gereciteerd en worden uitgelegd in dehomilie

Boeteprocessie en vastenretraite

Paus Franciscus leidt woensdagmiddag de traditionele boeteprocessie vanaf het benedictijnenklooster Sant’Anselmo op de Aventijn, de meest zuidelijke heuvel van Rome, naar de Santa Sabinabasiliek. Daar draagt hij in de basiliek aansluitend om 17 uur een eucharistieviering op voor Aswoensdag. Van zondagmiddag tot 23 februari trekt paus Franciscus samen met de stafleden van de Romeinse curie staf op vastenretraite naar Ariccia ten zuidoosten van Rome.

Bron: Vatican News/Kathpress.at