Zo adembenemend is het kloosterleven

Fotografe Valeria Luongo volgt het leven van zusters al jaren op de voet en biedt met haar foto’s een unieke kijk op hun kloosterleven.
08/10/2019 - 15:52

De antropologe en fotografe Valeria Luongo (°1989, Rome) oogst wereldwijd belangstelling met een jarenlang project over het dagelijkse leven van zusters in het klooster van de Heilige Harten van Jezus en Maria in Rome. Luongo zegt dat haar project geïnspireerd werd door haar fascinatie voor de vrouwen die ervoor kiezen om de conventionele manier van leven te mijden. Met haar foto’s probeert zij, ook voor zichzelf, een beeld te scheppen van hun dagelijkse leven en hun samenleven in een gemeenschap. Het resultaat is een reeks vaak  adembenemende foto’s waarvan hij de meest recente via zijn website a sisterhood deelt met de rest van de wereld. 

 

Didactische uitleg over het paasmysterie
Didactische uitleg over het paasmysterie © Valeria Luongo

De onderlinge band is wellicht de sterkste kracht om hun levenspad voort te zetten. Valeria Luongo

Valeria Luongo: Naarmate ik in de loop van de jaren vertrouwd raakte met de details van het leven van de zusters - een leven gekenmerkt door gebed en strikte routine -, kreeg ik meer en meer zicht op het traject dat zij doorlopen. Eens ingetreden in het klooster start een gemeenschappelijk, collectivistisch leven op basis van hun gedeelde toewijding aan God.

Aan het einde van elk jaar moet elke zuster een geschreven verslag indienen over haar verlangen en motivatie om in de gemeenschap te blijven. Als zij begrijpt dat ze dit pad niet langer wil bewandelen, dan keert ze na overleg met de moeder-overste terug naar het seculiere leven. Al die jaren lang ontmoette ik slechts één zuster die ervoor koos haar roepingenpad te onderbreken.

Bron: Sisterhood/The Guardian

Bekijk enkele foto's uit de reeks A Sisterhood.

Onderweg...
Onderweg... © Valeria Luongo