Adembenemende documentaire over Athosberg (video)

Cineast Andrei Oprescu leefde op de Athosberg maandenlang samen met de monniken.
11/04/2021 - 11:00
De monnikenrepubliek op de Athosberg
De monnikenrepubliek op de Athosberg © Mt. Athos

Andrei Oprescu heeft een documentaire gemaakt over de monnikenrepubliek van de Athosberg, een van de meest fascinerende spirituele plaatsen ter wereld. In de docu wordt het eiland, met zijn 2.300 over een 20-tal kloosters en andere kleinere nederzettingen verspreide orthodoxe monniken, omschreven als het laatste bolwerk van de Byzantijnse beschaving en het kloppende hart van de orthodoxe wereld. Nog altijd leven de monniken er een leven van ora et labora (bidden en werken), volledig afgezonderd van de wereld.

Buitenstaanders omschrijven de Athosberg vaak als een levend museum met middeleeuwse vestingachtige kerken en een mannenmaatschappij, die leeft volgens eeuwenoude tradities. Omdat het massatoerisme er bewust vermeden wordt zijn de kloostergemeenschappen er door de eeuwen heen en tot op vandaag in geslaagd om hun micromaatschappij zo goed als ongeschonden te behouden en er volgens de middeleeuwse regels te blijven leven. Zelfs de eeuwenoude recepten en vervoermiddelen zijn er bewaard gebleven.

Filmmaker Andrei Oprescu heeft maandenlang met de monniken samengeleefd en wist zo hun vertrouwen te winnen. Die ervaring benut hij om de buitenwereld in zijn documentairefilm kennis te laten maken met de monniken en hun manier van leven. Zo slaagt hij erin een unieke inkijk te bieden in het leven op Athos.

Bron: Orthodox Times