Advocaten: ‘Kardinaal Pell kreeg geen eerlijk proces’

Volgens hen ging het proces over de vraag of Pell in de mogelijkheid was om het misbruik te begaan, en niet óf hij dat ook werkelijk beging.
16/10/2019 - 13:44

Het advocatenteam van de 78-jarige Australische kardinaal George Pell, die tot een gevangenisstraf van zes jaar werd veroordeeld voor seksueel misbruik, hebben maandag ernstige kritiek geleverd op de Australische Justitie en in het bijzonder aanklager Kerri Judd. Onder haar impuls hebben de rechters zich niet gebogen over de vraag of George Pell schuldig was aan het seksueel misbruik van de twee 13-jarige koorjongens, maar wel over de vraag of hij voldoende heeft aangetoond dat de inbreuk onmogelijk was.

Op basis daarvan werd het beroep van de advocaten tegen het vonnis door 2 van de 3 rechters van het hof van beroep in Victoria afgewezen. De derde rechter was van mening dat de toenmalige aartsbisschop George Pell in de onmogelijkheid verkeerde om het misdrijf waarvoor hij veroordeeld was te plegen.

Volgens de advocaten heeft aanklager Judd zich verscholen achter de vaststelling dat wat de klager zei niet onmogelijk was

De verdediging stelt ook dat de kardinaal als zondebok is gebruikt voor seksueel misbruik binnen de kerk. Zijn schuld stond van bij aanvang vast, ongeacht welke tegenbewijzen daartegen ingebracht werden. Kardinaal Pell heeft van bij aanvang het misbruik ontkend. Een van zijn belangrijkste argumenten was dat hij als aartsbisschop nooit met de twee misdienaars alleen was in de kathedraal.

Bron: The Guardian/Herald Sun/The Australian/Cath News