AI genereert beeld van Jezus Christus
De Britse tabloid The Daily Star heeft getracht om met Artificiële Intelligentie (AI) een realistisch portret te creëren van Jezus Christus. Dat gebeurde uiteraard op basis van de mysterieuze Lijkwade van Turijn, het 4 meter lang linnen doek met een vage afbeelding van een man op zowel de voor- als achterkant. Het is 90 jaar geleden dat de lijkwade voor het eerst in 400 jaar werd tentoongesteld.
Veel mensen geloven dat de Lijkwade het eigenlijke grafkleed was dat rond het lichaam van Jezus van Nazareth werd gewikkeld nadat hij was gekruisigd. Het door AI gegenereerde beeld toont een man met lang haar en een baard. Zijn ogen zijn open en hij staart recht voor zich uit.
De Lijkwade is volgens de katholieke Kerk een van de meest kostbare relikwieën van Jezus. Tot in de 14de eeuw circuleerden talrijke verhalen over de lijkwade van Jezus. Maar het oudste gedocumenteerde bewijs van het bestaan van het doek dateert uit 1353, toen de Lijkwade werd tentoongesteld in een kerk in Lirey (Frankrijk).
Volgens een aantal historici is dit doek het Kleed van Edessa met het gezicht van Jezus, de zogenaamde Mandylion. Zij menen dat het doek tot in de 14de eeuw opgevouwen werd bewaard, waardoor er op de relikwie enkel een gezicht te zien was. Dat doek werd halverwege de zesde eeuw in de Aramese stad Edessa (vandaag de Turkse stad Şanlıurfa) gevonden achter enkele stenen in een van de stadspoorten. De Mandylion verdween tijdens de plundering van Constantinopel in 1204.
Bron: Jerusalem Post/Greek Reporter/Daily Star