AI vraagt vrijlating christelijke koppel in Pakistan

Het lot van het Pakistaanse koppel illustreert de gevaren waarmee religieuze minderheden worden geconfronteerd zolang de blasfemiewetten gelden.
24/02/2021 - 17:21
Amnesty voert actie voor afschaffing van de doodstraf
Amnesty voert actie voor afschaffing van de doodstraf © Amnesty International

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International (AI) vraagt de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van een christelijk koppel dat door een rechtbank in Pakistan tot de doodstraf werd veroordeeld wegens het versturen van zogeheten godslasterlijke sms'jes.

Shagufta Kausar en Shafqat Emmanuel zitten sinds 2013 in de gevangenis. Zij werden in april 2014 ter dood veroordeeld door een rechtbank in Toba Tek Singh. De sms’jes werden verstuurd vanaf een mobiele telefoon die op de naam van Shagufta geregistreerd stond. Ze ontkennen allebei de beschuldigingen en beweren dat de gsm door een derde op hun naam werd geregistreerd. Gisteren raakte bekend dat hun beroep opnieuw is uitgesteld. Amnesty vestigt de aandacht erop dat zij al 8 jaar opgesloten zitten en dat zij in feite niet in de gevangenis zouden mogen verblijven totdat hun beroep door de rechtbank is behandeld.

Het beroep van het koppel moest in april 2020 worden behandeld, maar werd al meermaals uitgesteld vanwege de coronapandemie

Amnesty International uit scherpe kritiek op de wetten die de basis vormden voor hun veroordeling en die ook misbruikt worden om kunstenaars, mensenrechtenverdedigers en journalisten het zwijgen op te leggen. De Pakistaanse wetten in verband met godslastering zijn onverenigbaar met internationale mensenrechtenwetten. Zij zijn te ruim, te vaag en te dwingend. Ze worden gebruikt om religieuze minderheden aan te vallen, persoonlijke vendetta’s te beslechten en burgerwachten te rechtvaardigen. Rechters zijn, uit angst voor represailles als ze niet de zwaarste straffen uitspreken, vaak bang voor hun leven bij de berechting van godslasteringzaken.  

Lees de oproep van AI