Aleppo kreunt onder 'bombardement van armoede'

Nadat de stad belegerd en verwoest werd, kreunt de stad vandaag onder uitzichtloze armoede, die door het Westers embargo wordt versterkt.
19/08/2022 - 10:00
De Chaldeeuwse bisschop Audo
De Chaldeeuwse bisschop Audo © Kerk in Nood

Nadat de Syrische stad Aleppo vernield werd door de oorlog, gaat de stad vandaag gebukt onder een andere vorm van geweld.  De Chaldeeuwse katholieke bisschop Antoine Audo van Aleppo sprak in Libanon over een 'bombardement van armoede'. 

Bisschop Audo: Als gevolg van 11 jaar oorlog en de bijbehorende economische sancties zijn de stad en haar inwoners ernstig verarmd. Er is geen werk en het ontbreekt ons aan brandstof. Door de brandstoftekorten is er slechts 6 uur per dag elektriciteit. Vandaag leeft 80% van de inwoners in de stad beneden de armoedegrens. Rijken verlieten het land of werden de middenklasse, de middenklasse werd arm en de armen werden behoeftig.

Het gemiddelde maandloon bedraagt vandaag 50 euro. Dagelijks worstelen mensen met de vraag: hoe voedsel kopen,  hoe collegegeld betalen of hoe kunnen wij de medische zorg betalen. De bevolking eet brood zonder beleg. Vlees en kaas zijn luxeproducten geworden, die voor velen onbereikbaar zijn. In het beste geval hebben zij wat olie om op hun brood te doen.

Volgens de bisschop doen de kerken alles wat zij kunnen om de mensen te helpen en ook Kerk in Nood, Caritas en de Vluchtelingendienst van de jezuïeten leveren goed werk. De aanwezigheid van christenen in Syrië en het Midden-Oosten is erg belangrijk voor de universele kerk. Daarom begrijpen velen niet waarom de christenen in het Westen zich geen zorgen maken over deze kwestie.

Bron: Crux