Algerije: Caritas moet sluiten

De Algerijnse regering zet de activiteiten van Caritas Algerije stop, zonder daarvoor een reden op te geven.
01/10/2022 - 14:25
Caritas Algerije
Caritas Algerije © Caritas Algerije

De leiding van de katholieke Kerk in Algerije kondigt de volledige en definitieve sluiting aan van Caritas in Algerije vanaf 1 oktober. De maatregel is genomen op verzoek van de Algerijnse overheid. De aankondiging is een complete verrassing, in het bijzonder voor de personeelsleden die meteen ook ontslagen zijn. De sluiting komt er ondanks de goede relaties die er doorheen de jaren met vrijwilligers zijn uitgebouwd en de liefdadigheidsactiviteiten ten gunste van duizenden armen en noodlijdenden. 

De kerkleiding laat weten dat zij haar zending naar de meest behoeftigen desondanks wil proberen voort te zetten. Pater Cesare Baldi, die van 2009 tot 2019 directeur van Caritas Algerije was, hoopt dat de spanningen met de overheid alsnog in dialoog worden opgelost. Hij ontkent dat de sluiting het resultaat is van kerkvervolging of angst voor katholiek proselitisme. Nu moet er een gesprek starten met de overheid om een oplossing te vinden. 

Het aantal katholieken in Algerije is beperkt. De meerderheid van de katholieken in Algerije zijn buitenlandse werknemers en jonge studenten uit Afrika. 

Bron: SIR/Vaticannews.va